Tri zemljotresa u Italiji: Uništene zgrade, više ranjenih, jedno mrtvo...

Radiosarajevo.ba
Tri zemljotresa u Italiji: Uništene zgrade, više ranjenih, jedno mrtvo...
Twitter / Zastrašujući prizori iz Ussite
Nakon prvog potresa koji je jučer u 19.11 sati zatresao Italiju, a koji je bio jačine 5,4 prema Richteru, s epicentrom u Vissu u Macerati, zemlju su pogodila još dva potresa, piše Corriere della Sera.

Drugi je zabilježen u 21.18 sati, a izmjerena mu je magnituda od 5,9 prema Richteru. Potom, u kasnim večernjim satima, dolazi i do trećeg potresa - u 23.42 sati zabilježen je potres od 4,6 prema Richteru.

Usto, zemlja se dugo tresla u Rimu, L'Aquili, Friuliju, Venetu te čak i u Austriji i Hrvatskoj.

Jedna osoba smrtno je stradala od infarkta za vrijeme potresa, a više je osoba lakše povrijeđeno. Prema neslužbenim informacijama, jedno dijete se nalazi u kritičnom stanju, javlja Index.hr. Iz javnih službi na građane apeliraju da ne izlaze na ulicu ako stvarno ne moraju.

U toku je provjera javnih zgrada. Škole su zatvorene, a pokrenuta je i inspekcija bolnica u pogođenim područjima. U sljedećim mjestima danas se neće održati nastava: Macerata, L'Aquila, Camerino, Assisi, Bastia Umbra, Terni, Rieti, Ascoli Piceno, Perugia, Teramo, Castelli, San Sepolcro (Arezzo), Sora, Ceprano,Fontechiari, Monte san Giovanni Campano i Castelliri.

Talijanski mediji javljaju kako je Ussita posebno teško pogođena te kako je sva u ruševinama.

Talijanski premijer Matteo Renzi sinoć je odgodio gostovanje na talijanskoj televiziji zbog potresa. Talijanski mediji pišu kako je, uz tri velika, zabilježen i niz manjih potresa.

Uz tri velika potresa, zabilježen je potres jačine 3,0 prema Richteru u 19.55 sati, te još jedan jačine 3,4 prema Richteru u 20.39 sati. Jučer je do 23 sata talijanska Seizmička mreža Nacionalnog instituta geofizike i vulkanologije zabilježila ukupno 60 manjih potresa u središnjoj Italiji. Iza 23 sata zabilježeno je čak 18 potresa jačih od 3,0 prema Richteru.

"Ima jako mnogo ruševina, nemamo potvrđene informacije o žrtvama, ali bili smo u potpunom mraku, kiša je pljuštala, a tada je došlo do novog potresa", rekao je gradonačelnik mjesta Castelsantangelo sul Nera, Mauro Falcucci, koji je istaknuo da je velik broj zgrada uništen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije