Svijet u strahu: Trump uvodi nove sigurnosne mjere

Radiosarajevo.ba
Svijet u strahu: Trump uvodi nove sigurnosne mjere
Američki predsjednik Donald Trump obećao je u petak nove mjere za zaštitu nacionalne sigurnosti, dan nakon što je sud odbio ponovno aktivirati njegovu zabranu ulaska u SAD državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja.

Bijela kuća ne isključuje mogućnost da preradi Trumpovu naredbu od 27. januara u svjetlu njezine suspenzije od strane saveznog sudca u Seattleu i suda u San Franciscu, rekao je jedan dužnosnik administracije, prenosi Hina.

"Učinit ćemo sve što je potrebno da bi sačuvali sigurnost naše zemlje", rekao je Trump na konferenciji za novinare nakon sastanka s japanskim premijerom Shinzom Abeom.

Republikanski predsjednik nije direktno odgovorio na pitanje hoće li uvesti novu zabranu.

"Vrlo brzo ćemo učiniti nešto kako bi dodatno zaštitili našu zemlju. Vidjet ćete to u idućim sedmicama", izjavio je Trump ne navodeći pojedinosti.

Dodao je da će njegova administracija nastaviti pravnu bitku. "Nemam nikakvih dvojbi da ćemo na kraju dobiti taj spor", istaknuo je.

 

Trump je izvršnom uredbom 27. januara zabranio ulazak u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Sonmalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana i na 120 dana obustavio ulazak izbjeglica, osim za sirijske izbjeglice kojima je ulazak zabranjen na neodređen rok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije