Švicarski parlament tijesnom većinom usvojio zabranu burke

Radiosarajevo.ba
Švicarski parlament tijesnom većinom usvojio zabranu burke
Foto: Arhiv / Ilustracija
Donji dom švicarskog parlamenta danas je tijesnom većinom usvojio zakon kojim se zabranjuje nošenje burke, ali o tom pitanju će se najvjerovatnije na kraju odlučivati referendumom.

Nacrt zakona usvojen je sa 88 glasova za i 87 glasova protiv, prenosi AFP.

Zakon je gotovo identičan onome koji je usvojen u kantonu Tessin, a koji je stupio na snagu 1. jula i predviđa kazne od 100 do 10.000 švajcarskih franaka za nošenje vela preko cijelog lica.

Međutim, ocjenjuje švicarska agencija ATS, današnje glasanje se može pokazati samo simboličnim, jer se očekuje da će zakonodavci odlučiti da sačekaju sa sprovođenjem zakona dok se građani ne izjasne o ovom pitanju na referendumu.

Već je i pokrenuta inicijativa za prikupljanje 100.000 potpisa potrebnih za referendum.

Prema anketama javnog mnijenja, švicarski glasači su u velikoj većini za zabranu burki, ali do referenduma bi moglo proći još dvije godine.

U Švicarskoj od osam miliona stanovnika, 350.000 su muslimani.

U zemlji je već izbio niz kontroverzi sa muslimanskom manjinom, uključujući kazne roditeljima koji nisu dozvoljali kćerkama da učestvuju u časovima plivanja ili slučajeve da učenici nisu htjeli da se rukuju sa svojim nastavnicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije