Stari irački tenk krio tajnu vrijednu 2,4 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Stari irački tenk krio tajnu vrijednu 2,4 miliona dolara
Nick Mead je trampio dva vozila vrijedna 37.000 dolara za kineski model tenka T-54, koji je pripadao iračkoj vojsci tokom vladavine Saddama Husseina.

Svakako je već bio veoma zadovoljan kupljenim tenkom, a zatim je u njemu našao – pet zlatnih poluga vrijednih 2,4 miliona dolara.

Mead vodi Tanks-a-lot, radionicu za restauraciju starih vojnih vozila. U svojoj kolekciji ih ima oko 150, a često ih izdaje za različite namjene.

Čim je njegovo najnovije vozilo stiglo, odmah se bacio na posao. Kada je počeo s njega skidati dijelove kako bi utvrdio tačno stanje šasije, primijetio je da se nešto nalazi u jednom od rezervoara za gorivo.

Na njegovo veliko iznenađenje, to "nešto" bilo je pet zlatnih poluga. 

Mead vjeruje da je to dio zlata koje su iračke snage pokrale iz Kuvajta 1990. godine, piše RTS. Tenk, kineski "tip 69" (pravljen na osnovu sovjetskog T-54) zarobile su britanske trupe i prenijele ga nazad u Veliku Britaniju.

"Mora da su isjekli rupu u rezervoaru i kroz nju nabili poluge", rekao je Mead, koji je sve predao policiji.

Uprkos tome što više neće vidjeti zlato, kaže da "i dalje ima svoj prelijepi tenk".

Irak je 1991. godine vratio Kuvajtu 3.216 poluga koje je vojska Saddama Husseina ukrala tokom sedmomjesečne okupacije Kuvajta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije