"Šta me Slobodan Milošević naučio o Donaldu Trumpu"

Radiosarajevo.ba
"Šta me Slobodan Milošević naučio o Donaldu Trumpu"
EPA / Milošević i Trump
Američki novinar Peter Maass usporedio je američkog predsjednika Donalda Trumpa s pokojnim predsjednikom Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, haškim optuženikom i jednim od arhitekata krvoprolića Slobodanom Miloševićem.

Maass je izvještavao o ratovima na Balkanu devedesetih godina prošlog stoljeća za više uglednih američkih medija, uključujući The New York Times i The Washington Post.

U kolumni za The Intercept pod naslovom "Šta me Slobodan Milošević naučio o Donaldu Trumpu", Maass je naglasio kako je Trumpova retorika poznata svima koji su proveli neko vrijeme na Balkanu '90-ih godina prošlog stoljeća.

"Svima onima koji pate, ponavljam vam ove riječi, čujemo vas, vidimo vas, i više nikad, nikad nećete biti ignorirani", rekao je Trump na svojem inauguracijskom govoru, što Maass vidi kao varijaciju Miloševićevog "Niko ne sme da vas bije" govora s Kosova.

"Milošević je stvarao svoju vlastitu stvarnost", prisjeća se Maass, koji ga je imao priliku intervjuirati dok je bio na vlasti.

"Njegove prve riječi bile su: 'Zašto pišete laži o mojoj zemlji?' Besramno je lagao o očiglednim istinama. 'Krivi nas se za nacionalističku politiku, ali ja ne vjerujem da je naša politika nacionalistička'. Dok smo pričali, vojne snage koje je on organizirao rušile su Bosnu, okružile Sarajevo i druge velike gradove", navodi Maass.

Iako nije bio teatralan kao Trump, bio je majstor "alternativnih činjenica", čak i pred nekim ko je znao da su to sve laži, tvrdi Maass.

"Milošević je postojao u drugoj dimenziji, u zoni sumraka laži, a ja sam se petljao u dimenziji činjenica. Postao je majstor, potpuni majstor izmišljotina. Bilo je kao da sam pokazao na crni zid i pitao ga koje je boje. Bijele, kaže on. Ne, kažem, pogledaj ga, onaj zid tamo, crn je, dva metra od nas. On ga gleda, pa mene, i kaže: Zid je bijel, prijatelju, možda bi trebao pregledati vid. Ne viče bijesno. Zvuči zabrinuto za moj vid. Znao sam da je zid crn. Vidio sam zid. Dotakao sam zid. Gledao sam radnike kako ga boje u crno", napisao je Maass u svojoj knjizi o ratu u Bosni, Voli bližnjega svoga: Priča o ratu.

Iako Maass ne vjeruje da se Amerika kreće prema nasilju prema kojem je Milošević usmjerio Jugoslaviju, prepoznao je neka Trumpova obilježja u još jednom srpskom političaru - nekadašnjem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

"Poput Trumpa, volio je biti u središtu pažnje, i mnogo pričati. Jedne večeri bio sam na konferenciji za štampu koja je počela nakon ponoći u malom gradu izvan Sarajeva pod opsadom. 'Muslimani sami sebe bombardiraju', rekao je Karadžić. 'Mediji su izmislili da Srbi muče zarobljenike. Nema etničkog čišćenja - Muslimani dobrovoljno napuštaju svoje domove'.", napisao je Maass.

Maass upozorava na lekciju koja je korisna i danas - tiranima nije bitno vjerujete li im, samo žele da ustupite mjesto sumnji, prenosi Jutarnji list.

"Njegove ideje bile su tako groteskne, njegova verzija stvarnosti toliko iskrivljena, da sam bio u iskušenju zaključiti da je na drogama, ili da sam ja na drogama. Znao sam dobro situaciju u Bosni, i znao sam da Karadžić laže, i da se te laži emitiraju diljem svijeta, svaki dan, nekoliko puta dnevno, i da ih se shvaća ozbiljno. Ne kažem da su ih svi prihvaćali kao istinu, ali osjetio sam da skrivaju istinu, da tjeraju sve izvana da se drže na marginama, i to je bio velik uspjeh za Karadžića. Nije mu trebalo da se vani vjeruje u njegovu verziju događaja, samo mu je trebalo da sumnjaju u istinu i zato ne rade ništa", dodao je Maass.

Ipak, Maass zaključuje kako lekcija s Balkana ipak pruža i dozu nade - Milošević je bio svrgnut.

"Njegov svijet alternativnih činjenica doveo je do katastrofe koji je proizveo hiperinflaciju koja ga je koštala podrške u narodu. Nije ga sustigla inercija, niti liberali i studenti koji su od prvog dana bili protiv njega. Pristojni demokrati odigrali su bitne uloge, i postavili temelje za njegovo uklanjanje, no odlučni je udar zadala njegova izborna baza, radnička klasa i obavještajne službe. Uloga Bruta obično pada na insajdere kojima je konačno dosta neuspjelog demagoga. Ovo su rani dani Trumpove ere, ali ako je Miloševićeva sudbina ikakva smjernica, Trump će pasti kada se demokratski otpor produbi, i kada se glasači i stranka koji su ga doveli na vlast okrenu protiv njega", zaključuje Maass.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije