Španski 23-F: Kako je propao pokušaj vojnog udara prije 36 godina

Radiosarajevo.ba
Španski 23-F: Kako je propao pokušaj vojnog udara prije 36 godina
/ Vođa pučista Tejero u parlamentu (Foto: alchetron)
Kada je 20. novembra 1975. umro generalisimus Francisco Franco y Bahamonde, bio je to kraj diktature uspostavljene 37 godina ranije u Španiji.

Prelazak u demokratiju bio je težak za Španiju jer su zemlju potresali ekonomska kriza, regionalne nesuglasice, teroristička aktivnost baskijske ETA-e, odbijanje dijela vojske da se povinuje civilnoj kontroli.

Vladajuća Unija desnog centra teško se borila s problemima našavši se između dvije vatre – legalizovane Komunističke partije s jedne i ekstremne desnice i fašišta s druge strane. 

Na Pirinejima je vrilo kao u košnici: Adolfo Súarez, prvi demokratski izabrani premijer Španije, u januaru 1981. podnio je ostavku nakon što mu je izglasano nepovjerenje.

Za 23. februar 1981. godine bilo je predviđeno imenovanje novog premijera Leopolda Calvo-Sotella. Poslanici su zauzeli svoja mjesta u Španskom parlamentu (Cortes Generales) kada se u 18.23 sati čulo komešanje u holu.

Odjednom, u halu skupštine upada potpukovnik Antonio Tejero, vadi pištolj i prekida rad parlamenta. U njegovoj pratnji bilo je oko 200 pripadnika Civilne zaštite, naoružanih automatskim puškama.

Tejero, tadašnji komandant Treće vojne oblasti, popeo se na mjesto kraj govornice, rekao prisutnima da čekaju "novu vojnu vlast". Neki iz njegove pratnje su zapucali što je poslanike natjeralo da se sakriju na pod.

Samo tri osobe ostale su na svojim mjestima - odlazeći premijer Súarez, lider komunista Santiago Carillo i potpredsjednik Vlade Manuel Gutierrez Mellado, inače general-potpukovnik španske vojske.

Dok je Carillo nonšalantno pripalio cigaretu, Mellado je poručio vođi pučista Tejeru da odstupi. 

Kralj Juan Carlos uvjerio se u odanost načenika Generalštaba (Junta de los Jefes de Estado Mayor), obukao vojnu unuformu, otišao na televiziju, pozvao građane da budu mirni.

Za to vrijeme poslanici su i dalje bili taoci pučista. Narednog jutra drama je okončana: Poslanici su oslobođeni, a Antonio Tejero uhapšen i osuđen na 30 godina zatvora.

Odslužio je pola kazne, da bi 2. decembra 1996. izašao iz zatvora. Danas živi u blizini Málage i bavi se slikarstvom što mu je bio hobi u zatvoru.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije