Školski autobus udario u barijeru na autoputu: Poginulo 16 osoba

Anadolija
Školski autobus udario u barijeru na autoputu: Poginulo 16 osoba
Najmanje 16 osoba poginulo je nakon što se autobus koji je prevozio školsku djecu sudario i zapalio u blizini Verone u Italiji.

Autobus koji je mađarske učenike vraćao kući s ekskurzije u Francuskoj udario je u barijeru na autoputu u sjevernoj Italiji i zapalio se. U nesreći je poginulo najmanje 16 ljudi, dok ih je 39 povrijeđeno.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je rekao da su dvije osobe u kritičnom stanju i da se ljekari u Italiji bore za njihov život.

Jedan od putnika, kako je rekao, ima opekotine trećeg stepena koje su zahvatile 60 posto njegovog tijela, dok je drugi na operaciji zbog teške povrede glave. 

Vidno potresen, Szijjarto je naglasio da je mađarska javnost u šoku zbog velike tragedije.

"Od jučerašnje tragedije prošao je dan, ali jasno je da ovaj bol ne prestaje. Tek predstoji dug i bolan proces, kao što je identifikacija tijela", rekao je mađarski ministar.

U međuvremenu, ispred srednje škole Szinyei Merse Pal u Budimpešti na stotine građana i učenika polaže cvijeće i pali svijeće u čast svojih sugrađana i prijatelja.

Neki učenici tvrde kako strahuju od informacija koje pristižu, te da još uvijek nije zasigurno potvrđeno koji učenici su smrtno stradali.

Zbog ove tragedije, u Mađarskoj je sutra dan žalosti. Sve zastave u zemlji bit će spuštene na pola koplja, dok su sve škole pozvane da održe komemoraciju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije