Sjeverna Koreja spremna potopiti američki nosač aviona

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja spremna potopiti američki nosač aviona
Sjeverna Koreja je saopćila da je spremna potopiti američki nosač aviona, kako bi demonstrirala svoju vojnu moć.

"Naše revolucionarne snage spremne su za borbu i za potapanje američkog nosača aviona samo jednim napadom", objavile su državne novine Rodong Sinmun.

Te novine su nosača aviona uporedile s "grubom životinjom" i navele kako bi napad na njega bio "pravi primjer demonstracije snaga sjevernokorejske vojske".

Nešto ranije je japanska mornarica saopćila da će se dva razarača pridružiti vojnoj vježbi s američkom borbenom grupom na čijem je čelu nosač aviona Carl Wilson u zapadnom dijelu Pacifika, a koja se približava vodama oko Korejskog poluostrva.

U Sjevernoj Koreji u utorak se obiljećava 85. godišnjica osnivanja Korejske narodne armije, a Reuters podsjeća da je ta zemlja sve važne godišnjice obilježila probama naoružanja.

Predsjednik SAD Donald Tramp naredio je da udarna grupa na čelu s nosačem aviona krene ka vodama kod Korejskog poluostrva usljed povišenih tenzija sa Sjevernom Korejom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije