Širi se nova vrsta gljivične infekcije, smrtonosna i otporna na lijekove

Radiosarajevo.ba
Širi se nova vrsta gljivične infekcije, smrtonosna i otporna na lijekove
Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju na širenje nove vrste opasne gljivične infekcije "candida auris" koja je otporna na lijekove, a može biti i smrtonosna.

Opasna i vrlo smrtonosna supergljivica Candida auris, otporna čak sve poznate antigljivične lijekove, iznenađujuće brzo širi se svijetom, upozoravaju stručnjaci.

U samo sedam godina gljivica koja uzrokuje cijeli niz infekcija proširila se kroz brojne zemlje svijeta, od Sjeverne i Južne Amerike, preko Europe i Afrike do Azije, pišu autori nove studije objavljene u Plos Pathogens. 

Najviše se raširila po američkim bolnicama. Prema posljednjim informacijama američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u sedam saveznih država SAD-a zabilježeno je 77 hospitaliziranih slučajeva te još 45 kod osoba koje su bile u kontaktu s pacijentima.

Najviše slučajeva identificirano je u New Yorku, nakon čega slijedi New Jersey.

Prema karti koju predstavlja Plos Pathogens, izbijanja infekcija u Europi zabilježena su 2013. i 2015. u Velikoj Britaniji, 2016. u Norveškoj, te 2017. u Njemačkoj i Španiji. 

candida_karta_infografika.jpg - Širi se nova vrsta gljivične infekcije, smrtonosna i otporna na lijekove

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije