Senat stavio veto na Obamin veto

Fena
Senat stavio veto na Obamin veto
Američki Senat glasao je s 97 naprema jednim glasom u korist poništenja veta predsjednika Baracka Obame.

Riječ je o prijedlogu zakona koji dopušta Amerikancima da potencijalno tuže Saudijsku Arabiju zbog napada od 11. septembra 2001. godine. To je prvi poništeni veto tokom Obaminih predsjedničkih mandata.

Obama je uložio veto u prošloj sedmici, pojašnjavajući da će "Akt pravde protiv sponzora terorizma" (JASTA) potkopati imunitet suverenih država i izložit će SAD podizanju tužbi protiv njih širom svijeta.

JASTA, koji je usvojen jednoglasno u Zastupničkom domu i u Senatu, omogućava američkim sucima da ignorišu pozivanje na suvereni imunitet kada se bave aktima terorizma počinjenim na američkom tlu - eventualno omogućavajući podizanje tužbi protiv Saudijske Arabije zbog terorističkih napada od 11. septembra. Petnaest otmičara u tim napadima bili su saudijski državljani.

Izgleda da je to pitanje prevazišlo stranačke podjele jer je senator Chuck Schumer, demokrata iz New Yorka, insistrirao na poništavanju veta, dok je predsjedavajući Komisije za vanjsku politiku, Bob Crocker, republikanac iz Tenesija, izrazio zabrinutost da bi to moglo dovesti do pokretanja tužbi protiv Amerikanaca u stranim zemljama, prenosi Russia Today.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije