Rusiji uskoro stižu prve Armate, tenkovi nove generacije: Smrtonosna mašina sa samo dva člana posade

Radiosarajevo.ba
Rusiji uskoro stižu prve Armate, tenkovi nove generacije: Smrtonosna mašina sa samo dva člana posade

Ruska vojska dobit će uskoro beta verziju "pametnog tenka" pete generacije. Armata će biti premijerno predstavljena na Dan pobjede, 9. maja ove godine, piše Russia Today.

Nakon pet godina, fabrika Uralvagonzavod završila je proizvodnju prve serije Armata tenkova i teških transportera. Na listi "potrepština" ruske vojske za 2015. godinu jedna od glavnih stavki su upravo ova vozila.

Navodno, 20 tenkova je već gotovo i dostavljeno za program obuke vojnika koji će činiti posadu.

Tačne karakteristike i izgled tenka bit će viđeni na paradi povodom Dana pobjede, na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maja. Šanse da bolje pogleda ovo inovativno borbeno vozilo javnost će imati priliku na izložbi oružja i vojne opreme (Russian Expo Arms), od 9. do 12 septembra.

Novo Armata oklopno vozilo je navodno kombinacija svih najznačajnijih inovacija u dizajnu i izgradnji borbenih vozila u posljednjoj deceniji.

Glavna platforma tenka posjeduje bespilotnu, daljinski kontroliranu kupolu, naoružanu topom kalibra 125 milimetara. Njegova energija bit će veća od dosadašnjih najboljih svjetskih topova, kao što je njemački Leopard.

Njegovo 125-milimetarsko oružje ima 15 do 20 posto bolju preciznost, a njegova ugaona disperzija izbacivanja vatre je poboljšana 1,7 puta.

Prema navodima ruskih medija, Armat tenk može posjedovati i top od 152 milimetara, najmoćniji koji je ikada montiran na neko borbeno vozilo.

Na kupoli će se nalaziti i top potkalibra 30 milimetara koji će služiti za razne mete, poput niskoletećih aviona i helikoptera.

Glavno oružje, to jest teški mitraljez navodno je u stanju da spriječi dolazne projektile, kao što su antitenkovske rakete.


Armata je sigurno i jedan od najsigurnijih tenkova na svetu. Posada će se nalaziti u višeslojnoj oklopnoj kapsuli, odvojenoj od kontejnera s municijom. Vozilo je u potpunosti kompjuterizirano i potrebna su mu samo dva člana posade.

Tenk bi trebalo da ima potpuno mehanizirano električno pokretanje dizel motorom od 1.200 konjskih snaga.

Russia Today piše i da Armata ima potencijal da se razvije u potpuno robotsko bojno vozilo.

Prema preliminarnim procjenama, ruskoj vojsci je potrebno 2.300 ovakvih tenkova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije