Rohinja muslimani u strahu da bi ponovo mogli izgubiti dom

Anadolija
Rohinja muslimani u strahu da bi ponovo mogli izgubiti dom
Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Indije, Kiren Rijiju izjavio da je Vlada uputila nalog da se identifikuju i deportuju ilegalni imigranti, uključujući i Rohingya muslimane, koji strahuju da bi mogli biti vraćeni u Mijanmar.

Amina Khatoon (24) koja živi u New Delhiju u Indiji izjavila je kako se drugi put suočava s opašnošću da izgubi dom.

Supruga je izgubila 2012. godine u sukobima u Mijanmaru, nakon čega je odlučila pobjeći.

”Kada sam ovamo došla bila sam trudna. Uspjela sam preživjeti. Ovdje nemam mnogo toga, ali umrijeti u Indiji, bolje je nego se vratiti kući", rekla je Khatoon.

Ali Johar smješten u kampu Okhla u New Delhiju je sa petočlanom porodicom 2012. napustio Mijanmar u nadi da će život nastaviti na boljem mjestu.

Kamp u kojem živi ne pruža ni osnovne uslove za život.

"Ovdje je veoma teško živjeti. Opet, u Indiji smo u boljoj situaciji. Lokalno stanovništvo nam pruža podršku", rekao je Johar.

Nacionalna Komisija za ljudska prava saopćila je kako strahuju da bi nad izbjeglicama, ukoliko budu poslane u matične zemlje, moglo biti vršeno nasilje.

Predsjednik Evropskg vijeća Rohingya (ERC) Hla Kyaw izjavio je kako su tokom sedmice poslali pismo premijeru Indije, Narendri Modiju, u kojem su izrazili nadu da se ovo pitanje riješi na način dostojan čovjeku, javlja Anadolu Agency (AA).

U pismu se navodi kako očekuju da bude zaustavljen plan o deportaciji. Pretpostavlja se da u Indiji živi oko 40.000 muslimana iz Arakana, a da ih je oko 15.000 registrovano u Visokom komesarijatu Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

Rohingya muslimani u Mijanmaru predstavljaju apatridnu manjinu, bez osnovnih prava. Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Ugnjetavanje Rohingyi u Myanmaru, ranije Burmi, traje decenijama, a posljednji veliki val budističkih napada desio se prije četiri godine. Također, u oktobru prošle godine došlo je do opsežnih akcija mijanmarske vojske, zbog čega je oko 90.000 muslimana Arakana primorano napustiti svoje domove. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije