Reagirali i zvaničnici Sirije: Osuđujemo "agresiju" SAD-a

Fena
Reagirali i zvaničnici Sirije: Osuđujemo "agresiju" SAD-a
Fena / Damask, Sirija
Ne stišava se bura reakcija koje od jutros pristiže iz cijelog svijeta, nakon što su Sjedinjene Američke Države izvele raketni napad na vojnu bazu Hayrat koja je pod kontrolom režima Bashara al-Assada u Siriji.

Tim povodom oglasila se i sirijska vlada, koja je osudila američki napad, te su taj čin američkih vojnih snaga nazvali "agresijom koja je dovela do gubitaka", javlja AP.

Vojni zvaničnik za sirijsku televiziju je kazao da je napad na vojnu bazu prouzrokovao materijalnu štetu, a u saopćenju drugog neimenovanog zvaničnika govori se o gubicima, bez navođenja preciznijih podataka.

Talal Barazi, guverner pokrajine Homs gdje se nalazi ciljana zračna baza, u telefonskom razgovoru s Associated Pressom kazao je da je svrha napada bila "podržati teroriste na terenu". Za televiziju Al Arabiya izjavio je da je požar u bazi bjesnio dva sata prije nego što je ugašen.

Sirijska opozicijska grupa, Sirijska koalicija, pozdravila je američki napad, kazavši da on okončava eru "nekažnjavanja" i trebao bi biti tek početak.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također je pozdravio napad kazavši da je Trump "poslao snažnu i jasnu poruku" da "korištenje i širenje hemijskog oružja neće biti tolerirano".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ranije je kazao da se nada da će Trump pokrenuti vojnu akciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije