Pucnjave, požari i nasilje: Protesti protiv Trumpa izmiču kontroli

Radiosarajevo.ba
Pucnjave, požari i nasilje: Protesti protiv Trumpa izmiču kontroli
EPA / Hapšenja u New Yorku
Hiljade ljudi i dalje protestuje po ulicama gradova diljem Amerike nezadovoljni što će novi predsjednik SAD-a biti Donald Trump.

U nekoliko gradova protesti su se oteli kontroli, protestnici blokiraju cesta, a policija ima pune ruke posla. U Portlandu je došlo i do pucnjave u kojoj je ranjen jedan muškarac, javlja CNN.

 

Ovo je već četvrta večer da brojni Amerikanci protestuju, a, kako sada stvari stoje, demonstracije će se nastaviti i idućih dana. Protestuje se i u New Yorku gdje su bijesni demonstranti u jednom trenutku došli pred Trump Tower, Trumpovo čuveno zdanje na 58 katova u centru New Yorka.

 

 

 

"Riječi ne mogu opisati kako sam zgrožen jer je izabran Trump umjesto Hillary", rekla je Shoshi Rabinowitz koja je protestovala pred Trump Towerom.

 

Nick Truesdale smatra da bi se Trump trebao odreći riječi koje je govorio u kampanji, u prvom redu govora mržnje koji mu nije bio stran.

 

Novoizabrani predsjednik, pak, smatra kako je ovo što mu se događa nepošteno.

 

"Upravo sam imao uspješne predsjedničke izbore. Sada profesionalni protestanti, koje su nahuškali mediji, demonstriraju. To je vrlo nepošteno", objavio je Trump na Twitteru.

 

U jednom kasnijem tweetu Trump je malo okrenuo ploču i proteste pokušao omekšati drugačijom taktikom: “Sviđa mi se što su malobrojni demonstranti sinoć pokazali strast za našu zemlju. Svi ćemo raditi zajedno i biti ponosni na to.”

 

 

 

Među gradovima u kojima se protestuje su Los Angeles, Orlando, Chicago, Boston, Denver i mnogi drugi. Kao razlog protesta uglavnom se navode Trumpovi stavovi o imigrantima, okolišu, pravima LGBT osoba i slično. Neki su protestnici u Portlandu napali policiju. "Gorući projektili bacaju se na policiju", upozorile su portladnske snage sigurnosti u petak na Twitteru.

 

Do hapšenja protestnika došlo je i u Los Angelesu, piše Index.hr, ali policija nije zasad iznijela nikakve detalje o tome.

 

Diljem SAD-a dolazi do nemilih, nasilnih scena koje su rezultat izbora. Možda najgori slučaj, iako ne jedini, dolazi s ulica Chicaga gdje je 49-godišnjak brutalno pretučen jer je glasao za Trumpa.

 

U videu, koji se zadnjih dana širi internetom, se jasno vidi kako ga mladići i djevojke udaraju po cijelom tijelu, čak i po licu. Nesretni čovjek očajnički se pokušava izmaknuti i pobjeći. U jednom trenutku pokušava ući u auto, ali mu poludjeli mladići to ne dopuštaju. Kad se odmaknuo od automobila, jedan od mladića sjeo je za volan i nesretnika vukao po cesti.

 

 

 

Trumpova pobjeda koja dolazi nakon najnapetijih i u mnogo stvari najbizarnijih izbora u povijesti glavna je tema u medijima, a i među novinarima ima onih koji nisu u stanju ostati hladne glave.

 

Tako je L.A. Times ekspresno prekinuo suradnju s novinarom Stevenom Borowiecem koji je na Twitteru napisao kako bi volio da Trump umre. Još je gora dopisnica Guardiana Monisha Rajesh koja je na istoj društvenoj mreži napisala "Vrijeme je za likvidaciju predsjednika".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije