Prvi čovjek UN-a o Halepu: Molim vas da zamislite te napade, dijelove tijela

Anadolija
Prvi čovjek UN-a o Halepu: Molim vas da zamislite te napade, dijelove tijela
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon je u srijedu izjavio da se u Siriji čine ratni zločini.

"Oni koji koriste bombe jake razorne moći u Halepu svjesni su onoga što rade. Znaju da čine ratni zločin", kazao je Ban u obraćanju tokom sastanka o zaštiti civila, održanog u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Jutros smo se probudili uz vijesti da je opet na dvije bolnice u Halepu izveden napad", istakao je Ban, dodajući kako se u Halepu dešava velika katastrofa.

"Molim vas da zamislite te napade, ruševine, dijelove tijela ljudi. Djeca su u velikoj boli kojoj izgleda nema lijeka. Muče se, umiru. Ne postoji ni mjesto gdje bi mogli pobjeći, a nema ni naznaka da će ova patnja biti okončana", rekao je Ban prisutnima.

Istakao je da su bolnice, klinike, ambulantna kola i ljekarsko osoblje na meti oružanih napada koji traju mjesecima u Halepu, gradu na sjeverozapadu Sirije.

Podsjetio je da je nakon početka sukoba oko 95 posto ljekarskog osoblja napustilo Halep ili poginulo tokom rata u zemlji.

"Mora se nešto desiti. Odgovorni moraju odgovarati", naglasio je prvi čovjek UN-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije