Preminuli sijamski blizanci: Nisu dočekali papire potrebne za evakuaciju

Fena
Preminuli sijamski blizanci: Nisu dočekali papire potrebne za evakuaciju
/ Ilustarcija
Jednomjesečni sijamski blizanci evakuirani iz opkoljenog predgrađa sirijske prijestonice Damaska preminuli su, saopćila je u srijedu organizacija za medicinsku pomoć.

Nawras i Moaz bili su spojeni na prsima, dok su im srca bila u istom prostoru.

Vlasti su dopustile da oni budu prebačeni u dječiju bolnicu 12. augusta nakon što su liječnici uputili apel za njihovim izmještanjem.

Dječaci su preminuli dok su čekali na dokumente kako bi mogli otputovati van zemlje na vitalnu operaciju, saopćilo je Sirijsko američko medicinsko društvo (SAMS).

"Cijeli svijet nje mogao čekati na dozvolu za njihovu evakuaciju", napisao je na Twitteru turski pravni zastupnik društva Mohamad Katoub.

Njegove riječi kasnije je naveo sirijski proopozicijski website Enab Baladi koji krivi "uplitanje ministarstva vanjskih poslova i blokiranje izdavanja putne dozvole u bilo koju zemlju koja bi im omogućila liječenje". 

Moaz i Nawras težili su manje od 5,4 kilograma po rođenju carskim rezom u bolnici Zahra u Doumi, predgrađu Damaska.

Doumu su potpuno okružile vladine snage u posljednje dvije godine a bolnica bez vitalne medicinske opreme i lijekova nije bila u stanju da pruži blizancima tretman i njegu koji su im bili potrebni, saopćio je SAMS.

Prošle je sedmice Katoub izjavio za Wall Street Journal kako je zabrinut da je transfer blizanaca odgođen jer su ponude za njihgovom operacijom stigle iz SAD-a i Saudijske Arabije, koje podržavaju opoziciju  predsjedniku Basharu al-Assadu.

"Nawras i Moaz, koji su stari mjesec dana, još čekaju na proces evakuacije", napisao je on u ponedjeljak navečer na Twitteru.  Manje od 48 sati nakon toga, Katoub je objavio da su dječaci preminuli, prenosi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije