Potvrđeno: Stravični požar u Londonu uzrokovao neispravan frižider

Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: Stravični požar u Londonu uzrokovao neispravan frižider
Uzrok stravičnog požara u Londonu u kojem je izgorjela cijela stambena zgrada Grenfell Tower, je neispravan frižider, piše BBC, a vanjske obloge fasade pale su na sigurnosnim testovima.

Loša izolacija napravljena je prilikom prošlogodišnjeg renoviranja.

Požar je uzrokovala eksplozija frižidera na četvrtom spratu zgrade od 120 spratova.

Taksist iz Etiopije Behailu Kebede čiji je pokvareni frižider izazvao požar u Grenfell tornju u kojem je poginulo najmanje 79 ljudi, potresen je tragedijom koja će ga, kako je rekao prijatelju, zauvijek proganjati.

Podsjećamo, požar je izbio u srijedu oko jedan sat nakon ponoći i brzo se proširio kroz zgradu. Na mjesto događaja stiglo je više od 20 ekipa hitne pomoći, te oko 200 vatrogasaca sa 45 vatrogasnih vozila.

Vatrogasci su u 00.54 dobili dojavu o požaru i za samo šest minuta stigli u neboder, no vatra se velikom brzinom širila i nije bilo pomoći.

Identificirano je pet od 79 žrtva koliko ih je dosad potvrđeno, ali još uvijek nije poznato koliko je ljudi bilo u zgradi u trenutku kada je požar buknuo.

Vjeruje se da je u zgradi živjelo 600 ljudi.

Stuart Cundy, komandir londonske policije, kazao je da se za 58 ljudi, koji su u noći požara bili u Grenfell Toweru i vodili se kao nestali, pretpostavlja da su mrtvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije