Posljednje ankete uoči izbora - Tijesna prednost Hillary Clinton

Fena
Posljednje ankete uoči izbora - Tijesna prednost Hillary Clinton
EPA / Hillary Clinton
Američki predsjednički kandidati Hillary Clinton i Donald Trump ponudili su u ponedjeljak dvije oprečne vizije budućnosti, posljednjeg dana predsjedničke kampanje čiji su ekscesi i žestina iznenađivali i izvan američkih granica.

Clinton je istaknula potrebu okupljanja.

"Moramo prebroditi podjele", izjavila je ona izrazivši žaljenje zbog žestokog tona kampanje.

"Želim biti predsjednica svih Amerikanaca, demokrata, republikanaca, nezavisnih", naglasila je dodavši da treba "staviti zemlju ispred stranke kad se radi o ovim izborima".

Kampanju Hillary Clinton zatvorila je pop diva Lady Gaga pozivom na pomirbu s pristašama Donalda Trumpa, nakon jedne od najžešćih kampanja koja je snažno podijelila američke građane.

Donald Trump (70) završio je kampanju na pet skupova u saveznim državama. Počeo je na Floridi, nastavio u Sjevernoj Karolini, Pensilvaniji, New Hampshireu i završio u Michiganu na posljednjem skupu oko 23 sata, bez slavnih osoba u njegovu slučaju.

"Moj ugovor s američkim biračem počinje planom kako okončati korupciju vlade i vratiti zemlju iz ruku interesnih skupina", izjavio je on dodavši "nisam političar, mogu to ponosno reći".

Milijarder je zaokružio svoje posljednje obraćanje u utrci zahtjevom da se zemlja ujedini unutar njenih granica pod sloganom Prvo Amerika.

"Samo zamislite što bi naša zemlja mogla postići da smo počeli raditi zajedno kao jedan narod, pod jednim Bogom, pozdravljajući jednu, američku zastavu", kazao je pristašama.

Ankete su tijesne iako daju prednost demokratskoj kandidatkinji, no pobjeda populističkog republikanca ne može se potpuno isključiti.

Izborna karta jasno ide u korist demokrata. Na nacionalnoj razini, Clinton ima 3,2 boda prednosti, 45,4 posto spram 42,2 posto, prema prosjeku najnovijih anketa RealClearPolitics, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije