Posljednja Obamina intervencija: Bombarderi B-2 udarali po vojnim logorima u Libiji

Fena
Posljednja Obamina intervencija: Bombarderi B-2 udarali po vojnim logorima u Libiji
/ Bombarder B-2 (wiki)
Američki bombarderi B-2 i bespilotni avioni napali su vojne logore tzv. Islamske države u Libiji, pokušavajući da eliminiraju ekstremiste koji su pobjegli iz Sirtea, uporišta "Islamske države", saopćio je u četvrtak vojni zvaničnik.

Zvaničnik je kazao da su logori bili locirani oko 45 kilometara jugozapadno od centralnog priobalnog grada Sirtea. Zvaničnik nije bio ovlašten da govori upoči očekivane objave Pentagona i potvrdio je napade pod uvjetom da ostane anoniman.

Udari su izvedeni tokom noći i odobrio ih je predsjednik Barack Obama, koristeći možda i posljednju upotrebu vojne sile u zemlji u kojoj je intervenirao u 2011. godini i nakon koje je svrgnut dugogodišnji čelnik Moammar Gadhafi.

Pentagon vjeruje da u zračnim udarima nije bilo poginulih civila, kazao je zvaničnik, dok se vjeruje da je "nekoliko desetaka" miilitanata ubijeno.

Vojni zvaničnik izjavio je da su posljednji udari imali za cilj militante "Islamske države" koji su napustili Sirte nakon što su SAD uglavnom eliminirale prisustvo grupe u priobalnom gradu u decembru. Tada su zvaničnici Pentagona izjavili da će dodatno podržati napore protiv Islamske države ako to od njih zatraži libijska porivremena vlada.

Libija je potonula u haos nakon Gadhafijevog svrgavanja i ubistva. Zemlja je postala podijeljena između istoka i zapada, bez efektivne vlade i s gomilom suparničkih grupa i milicija, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije