Porastao broj poginulih nakon razornog zemljotresa u Italiji

Fena
Porastao broj poginulih nakon razornog zemljotresa u Italiji
Najmanje 73 osobe su poginule u potresu koji je razorio niz mjestašaca u centralnoj Italiji u ranim jutarnjim satima u srijedu, saopćio je zvaničnik civilne zaštite.

Potres se desio dok su mještani spavali, uništavajući domove i ceste u nizu zajednica oko 140 kilometara istočno od Rima.

Jak zemljotres osjetio se u širokom području u središnjem dijelu Italije - regiji Norcia i izazvao velika oštećenja, ali i ljudske žrtve. 

Potres je zabilježen u 3,36 sati ujutro i nakon njega uslijedilo je nekoliko manjih podrhtavanja. 

Evropski mediteranski seizmološki centar javio je da je zemljotres bio jačine 6,2, te da mu je epicentar bio sjeveroistočno od Rima, u neposrednoj blizini grada Rietija.

Gradonačelnik obližnjeg grada Amatrice navodno je kazao RAI državnoj televiziji da je"pola grada nestalo". Također je kazao da su ljudi zarobljeni pod ruševinama. 

Talijanska agencija za civilnu zaštitu opisala je potres kao izrazito jak. 

 Najviše pogođeni gradovi su: Accumoli, Amatrice, Posta i Arquata del Tronto, rekao je glasnogovornik vatrogasaca", navodi Reuters, dodajući da će helikopteri biti poslani za procjenu štete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije