Pet razloga zašto je Trump pobijedio

Radiosarajevo.ba
Pet razloga zašto je Trump pobijedio
Donald Trump prkosio je očekivanjima od samog početka predsjedničke kampanje prije više od godinu dana.

Vrlo malo ljudi mislilo je da će mu poći za rukom, ali prema rezultatima jutros objavljenim, Trump je novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. 

O (ne)očekivanoj pobjedi Donalda Trumpa pisao je BBC, navodeći pet osnovnih razloga zbog kojih je Trump pobijedio. 

Trumpov "bijeli val"

Jedna država za drugom, Ohio, Florida, Sjeverna Karolina... pripale su prema broju elektorskih glasova Trumpu. 

Tako je Hillary Clinton ostala iza najvećeg rivala i na kraju izgubila izbore. Demokratska kandidatkinja oslanjala se, kako piše BBC, na njezine snage na srednjem zapadu. To su države koje su godinama na strani demokratskih kandidata zbog njihova programa prema crncima i radničkoj (bijeloj) klasi.

Upravo bijelci radnici, posebno oni bez fakultetske diplome, sve su manje podržavali demokrate na ovim izborima. Odziv birača iz ruralnih sredina bio je velik jer su se dugo osjećali zapostavljenima u poređenju s "obalnom elitom". Željeli su da se i njihov glas čuje. 

Dok su Virginija i Colorado bili nada za Hillary, Wisconsin je padao brzo a s njim i nade za novu predsjednicu. 

Na kraju, Hillary Clinton na glasovima može zahvaliti Kaliforniji i New Yorku.

Trumpov val pogodio je mjesta koja je upravo trebao pogoditi. I pogodio je je jako, piše BBC

Neprobojni Donald

Donald Trump uvrijedio je ratnog veterana Johna McCaina. Svađao se i popularnom voditeljicom Fox Newsa Megyn Kelly. Vrijeđao je žene, Meksikance, doseljenike, muslimane... Ponudio je polovične isprike kada su se tajna videa pojavila u kojima vrijeđa i omalovažava žene. 

Na sebi svojstven način prošao je kroz tri predsjedničke debate. 

Možda sve ove kontroverze došle tako brzo i jako da niko nije imao vremena praviti detaljne preglede situacije. 

Možda je njegova osobnost i pojava toliko jaka da su se skandali jednostavno odbijali od njega. Kako piše BBC, bio je otporan na metke...

Autsajder

On se borio protiv demokrata. Borio se također protiv sila u vlastitoj stranci. 

I na kraju - sve ih je pobijedio. 

Trump je izgradio prijestolje od lobanja njegovih republikanskih primarnih protivnika. Marco Rubio, Ted Cruz, Chris Christie i Ben Carsona, na kraju su savili kičmu, piše BBC.

Možda su Trumpova samostalnost i status autsajdera u vrijeme kad se javnost u Americi okrenula protiv Washingtona bili presudni. 

I drugi su kandidati osjetili ovo raspoloženje, ali niko to nije iskoristio kao Trump i na kraju osigurao sebi Bijelu kuću.

FBI faktor

Prema anketama, on je predvidio oblik i sklonost biračkog tijela, posebno u zapadnim državama. 

U posljednjim danima kampanje, činjenica je da rezultati nisu bili dovoljno dobri da bi doveli do pobjede. 

No nije bilo tako prije dvije sedmice kad je direktor FBI-ja James Comey izdao naređenje da se ponovo otvori istraga u vezi s Hillary Clinton i njenim privatnim emailovima. 

BBC piše i da nije samo direktor FBI-ja "kriv"... Da gospođa Clinton nije koristila privatni mail za poslovnu korespondenciju, do toga ne bi došlo.

Vjera u svoje instinkte

Trump je vodio dosad najnekonvencionalniju političku kampanju što se na kraju ispostavilo ispravnim.

On je više trošio na kape nego na anketare. Išao je u države poput Michigana i Wisconsina za koje su mu rekli da su mu izvan dosega. 

Držao je ogromne skupove, imao nesuvisle, haotične nacionalne političke konvencije koje su ocijenjene kao propast u modernoj američkoj historiji. 

Trošio je više od Hillary Clinton i sve vrijeme bio ismijavan od upućenih krugova. 

Na kraju, piše BBC, oni koji su vjerovali, njegova djeca i nekoliko izabranih savjetnika, ipak će se posljednji smijati. Iz  Bijele kuće. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije