Otkriveni detalji prvog telefonskog razgovora Trumpa i Putina

Radiosarajevo.ba
Otkriveni detalji prvog telefonskog razgovora Trumpa i Putina
Foto: Arhiv / Ilustracija
Američki predsjednik Donald Trump u prvom telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom kritizirao je i nazvao lošim po SAD sporazum iz 2010. kojim su se Washington i Moskva obavezali smanjiti broj nuklearnih bojnih glava.

Kada mu je Putin tokom razgovora spomenuo mogućnost produženja sporazuma, poznatog po nazivu Novi START, Trump je zastao kako bi upitao svoje savjetnike šta je uopće taj sporazum, otkrili su neimenovani izvori uglednoj agenciji Reuters.

Predsjednik Trump potom je Putinu kazao kako je to bio jedan od loših sporazuma koji je postigla Obamina administracija i rekao mu da Novi START favorizira Rusiju.

Izvori su Reutersu otkrili kako je Trump s Putinom tokom jednosatnog razgovora, između ostalog, razgovarao i o svojoj popularnosti.

Bijela kuća ove je informacije odbila komentirati, već su se pozvali na saopćenje objavljeno nakon telefonskog poziva između dvojice državnika 28. januara, u kojem nije spomenut razgovor o sporazumu.

Sporazum Novi START daje objema zemljama rok do februara 2017. godine da smanje broj raspoređenih nuklearnih bojevih glava na 1.500, što je najmanja količina u nekoliko decenija. Također se ograničava broj raspoređenih raketa na kopnu i podmornicama, kao i broj bombardera koji mogu nositi nuklearno oružje.

Također, prema sporazumu za polovinu se smanjuje broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera u svakoj zemlji - na po 700. Sporazum ponovo uspostavlja sistem u kojem svaka strana provodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane, kakav je do kraja 2009. godine postojao prema sporazumu START I. Ograničava se i razmještanje kopnenih i podmorničkih raketa, te nuklearnih bombardera.

Tokom jedne od debata u izbornoj kampanji 201., Trump je rekao da je Rusija bila lukavija pri sklapanju sporazuma, koji je tada posrpdno nazvao "START Up". Trump je tada netačno ustvrdio da sporazum omogućuje Rusiji nastavak proizvodnje nuklearnih bojnih glava, a to ne dopušta SAD-u. U međuvremenu, sudeći po detaljima razgovora s Putinom, Trump je očito zaboravio što predstavlja taj sporazum.

Državni sekretar Rex Tillerson kazao je na saslušanju u američkom Senatu da je podržao sporazum. Također je rekao da SAD treba ostati u dijalogu s Rusijom, voditi računa da Rusija ispunjava obaveze preuzete Novim START-om.

Dvoje ljudi koji su novinarima Reutersa opisali telefonski razgovor između Trumpa i Putina informirani su o temama od dužnosnika koji su pročitali detaljne zapise zabilježene tokom poziva. Jednom od njih pokazan je dio bilješki, a treći izvor također je informiran o pozivu.

Kremlj za sada nije odgovorio na upit o ovim informacijama.

Telefonski razgovor s Putinom povećao je već postojeću zabrinutost jer se čini da Trump nije primjereno pripremljen za razgovore sa stranim liderima, piše Reuters.

Uobičajen je postupak da predsjednik prije takvih razgovora primi pisani sažetak koji sastavlja Vijeće za nacionalnu sigurnost u saradnji s nizom agencija, među njima ministarstva za vanjske poslove, odbranu i obavještajne službe. Osim toga, prije razgovora savjetnik i usmeno upozna predsjednika s materijom. Izvori navode da Trump nije bio usmeno informiran prije razgovora s Putinom.

Novi START može biti produžen za još pet godina, odnosno može vrijediti i nakon 2021, ako bude postignut zajednički dogovor. Ako dvije najveće svjetske nuklearne sile ne dogovore nova smanjenja, imat će odriješene ruke što će potencijalno pripremiti teren za novu utrku u naoružanju. Novi START ratificirao je američki Senat u decembru 2010., kada se 13 republikanaca pridružilo demokratama u podršci, a ostali su republikanci tvrdili da je sporazum naivan.

Trumpov razgovor s Putinom jedan je od nekoliko u kojim je američki predsjednik kritizirao sporazume koje je sklopila prethodna administracija o trgovini, prihvatu izbjeglica i kontroli naoružanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije