Orban: Trumpovom pobjedom okončana je era političke korektnosti

Fena
Orban: Trumpovom pobjedom okončana je era političke korektnosti
Mađarski premijer Viktor Orban, jedan od najvećih pristalica Donalda Trumpa u EU, izjavio je u četvrtak da izborna pobjeda američkog milijardera zvuči kao smrtna presuda za političku korektnost.

"Možemo se vratiti istinskoj demokratiji, iskrenim razgovorima, daleko od surovih ograničenja političke korektnosti. Živimo u velikim danima i velikim vremenima", izjavio je desničarski političar u Budimpešti.

"Zapadna civilizacija je uspjela da se odlobodi iz okova ideologije. Era koju nazivamo liberalnom ne-demokratijom u kojoj smo živjeli posljednjih 20 godina je završena", izjavio je on na konferenciji koju je organizirala Evropska banka za istraživanje i razvoj.

U julu je Orban (53) javno progovorio u Trumpovu korist, hvaleći njegove političke prijedloge o imigraciji i sigurnosti. Većina ostalih evropskih čelnika bila je krajnje skeptična i u nekim slučajevima alarmirana izjavama republikanskog predsjedničkog kandidata.

Orban, koji je dugo optuživan za erodiranje demokratskih normi u članici EU i NATO-a Mađarskoj, također je jedan od prvih svjetskih čelnika koji su čestitali Trumpu nakon što je njegova pobjeda potvrđena u srijedu.

"Čestitam. Kakva sjajna vijest. Demokratija je još živa", napisao je Orban na svojoj Facebook stranici na engleskom jeziku, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije