Donald Trump danas postaje predsjednik SAD-a

Radiosarajevo.ba
Donald Trump danas postaje predsjednik SAD-a
/ EPA
Da su Amerikancima prije nekoliko godina kazali da će Donald Trump postati predsjednik jedne od najvećih sila današnjice zasigurno ne bi vjerovali u takvo nešto a onaj ko ni tvrdio takvo što bio bi ismijan.

Ipak, nakon 9. novembra 2016. godine niko se više ne smije kontroverznom biznismenu, svojevremeno i televizijskoj zvijezdi, rođenom tik po završetku Drugog svjetskog rata u njujorškom okrugu Queens. Niko se više ne smije jer će upravo taj čovjek, Donald Trump, koji je nedavno proglašen za najomraženijeg predsjednika SAD-a u proteklih 20 godina, danas i zvanično biti inauguriran na jednu od najmoćnijih pozicija u svijetu, mjesto šefa Bijele kuće.

Svoju kandidaturu za mjesto predsjednika SAD-a najavio je još u junu 2015, te su već tada počele brojne šale na njegov račun, ali nakon što je i zvanično izabran kao predstavnik Republikanske partije na predsjedničkim izborima u SAD-u cijeli svijet je počeo s velikom pažnjom pratiti ionako popularne američke izbore. Utrka između Hillary Clinton, bivše prve dame iz ere predsjednika Billa Clintona koja već nekoliko godina pokušava postati prva predsjednica u historiji SAD-a i Donalda Trumpa, biznismena kojeg su pratile kontroverze u svakoj sferi života uskoro je postala najpopularniji planetarni show.

Već početkom septembra 2016. godine, borba između Trumpa i Clintonove počela je oscilirati, dovodeći često kandidatkinju Demokrata u poziciju favorita. Ipak, poprilično neizvjestan septembar nije mogao ni izdaleka najaviti seriju skandala koji će potresti oba kandidata samo mjesec pred izbore.

Već početkom oktobra Trump je bio otpisan, nakon što je objavljena jedna snimka iz 2005. na kojoj ovaj kandidat tvrdi kako može seksualno napastvovati žene bez ikakve kazne jer je on poznat. Takav skandal doveo ga je na samo dno utrke, a brojni analitičari predviđali su to kao kraj njegove borbe za predsjedničku poziciju. Na ruku mu nisu išle ni brojne predsjedničke debate, prema kojima se ocjenjivalo da je Clinton u velikoj prednosti.

Ipak, ćudljivi oktobar sačekao je da se izbori približe toliko da bi i najmanji skandal bilo teško kontrolirati, te je tada postavio prepreku pred Hillary Clinton. Ona se samo 11 dana pred izbore suočila s optužbama FBI-ja da je upletena u aferu s „curenjem“ povjerljivih podataka putem mailova, koje je koristila na privatnom laptopu, iako je kao visoka službenica Obamine administracije morala koristiti putem sigurne veze jer je riječ o podacima od velike važnosti za SAD. Iako će ove optužbe dva dana pred izbore biti potvrđene kao netačne, sve to će biti prijelomni trenutak izbora u SAD-u, jer će Trump od tada krenuti uzlaznom putanjom na predizbornim anketama, a njegova popularnost počinje rasti enormnom brzinom.

No, ni to nije bilo dovoljno dobro da bi političke analitičare ubijedilo u Trumpovu pobjedu, te su na dan izbora gotovo svi najveće šanse davali upravo Hillary, smatrajući je logičnim izborom. Ipak, čovjek koji je svoje izbore bazirao na dobrom marketingu putem društvenih mreža, govorima u kojima je isticao novo ujedinjenje slobodnog američkog naroda, borbu protiv terorizma, imigranata i drugih problema s kojima se SAD suočava uspio je pridobiti svoje ciljne grupe, koje su ga dovele do maestralne pobjede u koju niko nije vjerovao.

Cijeli svijet bio je budan te noći, svi su pratili kako to Trump proslavlja svoju pobjedu, posebno u takozvanim „državama klackalicama“, odnosno, u ključnim državama čiji elektorski glasovi najčešće donesu prevagu pobjedniku izbora. Mnogi Amerikanci su u nevjerici govorili kako je ova pobjeda katastrofa za njihovu zemlju, najavljivali su masovno iseljavanje, organizirani su i protesti protiv Trumpove pobjede, a čak su se u cijelu anti-Trump akciju uključile i brojne slavne osobe koje su ukazivale na to da je ovo poraz SAD-a.

Takvo stanje traje i do danas, brojni skandali i dalje potresaju novog američkog predsjednika, čiju pobjedu je 20. decembra potvrdio i Elektorski obor. Među onima koje se najviše ističu jeste svojevrsna istraga koju su provodile sigurnosno-obavještajne agencije iz SAD-a, pod sumnjom da se Rusija uključila u američke izbore, i to hakerskim napadima, te da je izvršen vanjski utjecaj na izbore, što je uzrokovalo Trumpovu pobjedu. Javnost u SAD-u posebno mu je zamjerila i brojne rasističke i seksističke izjave, zbog čega je nedavna anketa pokazala kako je on, prema ocjeni javnosti, najomraženiji predsjednik u posljednjih 20 godina.

No, stvari se već danas polagano smiruju i dok su sve oči uprte u veliku ceremoniju, koja će biti održana danas u 18 sati prema centralnoeuropskom vremenu u Washingtonu, mnogi razmišljaju o tome šta ih čeka u naredne četiri godine. Trumpova vladavina zvanično počinje danas i već su najavljeni neki radikalni rezovi u administraciji, te će zasigurno svaki potez novog predsjednika biti „pod lupom“ javnosti.

Ali ako sagledamo situaciju i vidimo da je ideja o Trumpu kao predsjedniku SAD-a prije nekoliko godina bila samo neslana šala u popularnoj animiranoj seriji Simpsonsi, čini se da putovanje do sna možemo itekako skratiti ako postoji dovoljno motiva, želje za dokazivanjem i naravno novca, baš kao u slučaju novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije