Norveška je najsretnija zemlja na svijetu, BiH sve nesretnija

Radiosarajevo.ba
Norveška je najsretnija zemlja na svijetu, BiH sve nesretnija
EPA / Ilustracija
U Svjetskom izvještaju o sreći, koji je objavio UN, Norveška je najsretnija zemlja na svijetu, dok je BiH zauzela 90. mjesto.

Bosna i Hercegovina je, na osnovu pokazatelja u periodu od 2014. do 2016. godine, zauzela 90. mjesto od 155 zemalja i bila je nesretnija nego što je u prosjeku bila od 2013. do 2015, kada je bila na 87. mjestu, stoji u izvještaju.

Na skali sreće od 1 do 10, BiH je imala ocjenu 5,18, dok je najsretnija Norveška imala 7,54.

U odnosu na zemlje regije, sretnije zemlje od BiH su Srbija (73), Hrvatska (77), Kosovo (78) i Crna Gora (83). Naša zemlja je, ipak, nešto sretnija od Makedonije (92), Bugarske (105) i Albanije (109).

Slovenija (62) je najsretnija zemlja regije.

Listu su ekonomisti napravili na osnovu prihoda i životnog vijeka, kao i prema tome kako ljudi vide socijalnu podršku, ličnu slobodu, korupciju i koliko su velikodušni.

Norveška se s četvrtog mjesta popela na vrh liste, a iza nje su Danska, Island, Švicarska i Finska.

Sjedinjene Američke Države su sa 13. pale na 14. mjesto, Kanada je na sedmom, Australija na devetom, Njemačka na 16, Rusija na 49, a Kina na 79. mjestu.

Među deset najsiromašnijih zemalja najviše je zemalja Afrike. Na posljednjem mjestu je Centralnoafrička Republika, zatim Burundi, Tanzanija, Sirija i Ruanda.

Istraživači su istaknuli da je za sreću neophodan novac, ali da u određenom trenutku dodatni novac ne kupuje dodatnu sreću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije