Nijemci legalizirali marihuanu u medicinske svrhe

Radiosarajevo.ba
Nijemci legalizirali marihuanu u medicinske svrhe
Arhiv / Ilustracija
Njemački zastupnici u četvrtak su jednoglasno odobrili legalizaciju marihuane u medicinske svrhe za teško oboljele pacijente, kada ne postoji učinkovita alternativna terapija.

Zakonom izglasanim u Bundestagu liječnici će odsada moći prepisati kanabis pacijentima s teškim oboljenjima poput raka, epilepsije, multiple skleroze, prenosi Hina.

Njemačka se na taj način pridružuje europskim zemaljama koje su legalizirale proizvode na bazi kanabisa: Austriji, Velikoj Britaniji, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunskoj, Slovenij, Španiji, Hrvatskoj i Makedoniji.

Njemački pacijenti će moći u apotekama uz recept nabaviti ekstrakt kanabisa ili njegov sušeni cvijet. T

Tim zakonom će se omogućiti bolja briga za pacijente na palijativnoj skrbi, ocijenio je konzervativni ministar zdravlja Hermann Grohe čiji su zakon pozdravile stranke svih orijentacija.

"Danas je lijep dan", rekao je zastupnik Rainer Hayek, član konzervativne stranke CDU kancelarke Angele Merkel. Naglasio je da zakon ne omogućuje pušenje marihuane na recept i ne dopušta pacijentima da je sami uzgajaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije