Napadači u Barceloni planirali veću eksploziju

Anadolija
Napadači u Barceloni planirali veću eksploziju
Šef policije Katalonije, Josep Lluis Trapero, izjavio je kako su oni koji su izveli dva teroristička napada u Kataloniji pripremali zapravo veću eksploziju.

Trapero je na konferenciji za novinare izjavio kako su otkrili da je 12 ljudi odgovorno za terorističke napade u Barseloni i Cambrilsu, da je od toga sedam ubijeno, četiri su privedena, a za jednim se traga.

Prema njegovim riječima, u sukobu u Cambrilsu je ubijeno pet, a u eksploziji do koje je došlo u kući u mjestu Alcanar prije tri dana stradale su dvije osobe.

U akciji u Ripollu, koja je uslijedila nakon terorističkih napada privedene su četiri osobe.

Trapero je izjavio kako pretpostavljaju da su dvije od tri osobe za koje se traga stradale u eksploziji u Alcanaru. Policija traga za Yunusom Ebu Yakupom (22) porijeklom iz Maroka za kojeg se sumnja da je kreditnom karticom unajmio tri minibusa.

Još uvijek nije poznato da li je Ebu Yakup osoba koja je vozila minibus tokom napada u Barseloni.

Trapero je izjavio kako su tokom istrage ustanovili da su osumnjičene osobe pripremale eksploziv u kući u Alcanaru.

"Mislimo da su šest mjeseci pripremali teroristički napad. Jasno je da su na jednom ili više mjesta u Barceloni željeli izvesti napad. Međutim, zbog curenja plina u kući u Alcanaru, došlo je do eksplozije koja im je pokvarila planove. U kući je pronađeno više od 100 plinskih boca i TPTA kojeg ISIS koristi u drugim napadima", izjavio je Trapero.

Dodao je kako je u toku DNK analiza i da još uvijek nije poznato da li je u eksploziji u Alcanaru stradao Abdulbaki el-Sadi.

Osim toga, majka Ebu Yakupa, koji se smatra glavnim osumnjičenikom za napad u Barseloni, Hanno Ganim u izjavi za španske medije pozvala je sina da se preda.

"Ne želim da ubiješ druge. Ne želim da moj sin umre, nego da bude u zatvoru", izjavila je majka koja nije mogla sakriti suze.

Dodala je kako ništa ne znaju i kako nisu sumnjali da se može tako nešto desiti.

"Imao je normalan život. Mislimo da su mu pojedinci ovdje isprali mozak. Islam je vjera mira", podsjetila je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije