Nakon razočaravajućeg samita i Trumpova neslaganja: Angela Merkel popila pivo

Radiosarajevo.ba
Nakon razočaravajućeg samita i Trumpova neslaganja: Angela Merkel popila pivo
Njemačka kancelarka Angela Merkel provela je petak i subotu u Italiji, na samitu G7. Tamo se najviše sukobila s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom, i to o pitanjima klimatskih promjena, trgovine i izbjeglica.

Nakon povratka sa summita G7 u Italiji Merkel je kazala kako SAD više nije pouzdani partner te Europljanima poručila da se uzdaju sami u sebe. 

"Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana", rekla je kancelarka Angela Merkel na jednom političkom skupu u Muenchenu odmah nakon povratka s G7 summita na Siciliji koji je, zbog neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa s ostatkom sudionika summita po gotovo svim temama, završio razočaravajuće. 

Ovo je kancelarka kazala na skupu Kršćansko-socijalne unije (CSU) u jednom jednom pivskom šatoru u Muenchenu što je dio predizbornog plana pokazivanja jedinstva između dvije stranke demokršćanske Unije CDU/CSU. 

Mediji širom svijeta prenijeli su ovu vijest uz simaptične napise kako je to nešto što samo Nijemci mogu, potpuno njemačka stvar...

Prvobitno je ovaj govor i susret s predsjednikom CSU-a Horstom Seehoferom trebao biti održan u utorak navečer ali je otkazan zbog terorističkog napada u Manchesteru.

Podsjećamo, samit lidera sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta završen je bez jedinstva oko klimatskog sporazuma.

Razlog je što administracija Donalda Trumpa planira uzeti još vremena kako bi odlučila da li Sjedinjene Američke Države ostaju pri klimatskom dogovoru iz Pariza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije