Na jugu Filipina 2.000 civila vapi za pomoć

Radiosarajevo.ba
Na jugu Filipina 2.000 civila vapi za pomoć
U gradu Marawiju na jugu Filipina gotovo 2000 civila vapi za pomoć u gradu gdje je u obračunu vojske s islamističkim pobunjenicima u šest dana ubijeno gotovo 100 osoba, a među njima 19 civila.

Filipinske snage pojačale su bombardiranja pojedinih kvartova Marawija na sjeverozapadu južnoga otoka Mindanao u obračunu s islamistima bliskima džihadističkoj organizaciji Islamska država (IS) koju optužuju za bespoštedna pogubljenja civila.

Zbog nasilja je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u utorak proglasio izvanredno stanje za cijeli otok Mindanao, drugi najveći otok filipinskog arhipelaga. Većina stanovnika pobjegla je s Marawija, njih oko 200.000, a preostalih 2000 zateklo se u klopci, u zonama koje drže pobunjenici, izjavio je Zia Alonto Adiong, glasnogovornik pokrajinske vlasti.

"Šalju nam sms poruke, mole nas da pošaljemo spasilačke ekipe, no mi ne možemo ući u zone u koje nemamo pristupa", rekao je on.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije