Muslimani u Moskvi spremni za ramazan: Postavljeni iftarski šatori

Anadolija
Muslimani u Moskvi spremni za ramazan: Postavljeni iftarski šatori
/ printscreen
Muslimani u ruskoj prijestolnici Moskvi vrše posljednje pripreme za nastupajući mjesec ramazan.

Povećana je prodaja vjerskih knjiga, tespiha i serdžada u okolini moskovskih džamija. Privode se kraju i pripreme oko postavljanja šatora u kojima će biti iftari tokom ramazana, koji počinje sutra.

Ashat Gimatdinov, imam jedne od džamija u ruskom glavnom gradu, ispričao je da iz godine u godinu raste interes muslimana u Moskvi za teravih-namaz i post tokom ramazana.

Prema njegovim riječima, od početka ove sedmice počela se osjećati "duhovna atmosfera" u najvećem ruskom gradu.

"Džamija tokom pet namaza bude puna vjernika. Vjernici koji dođu na akšam-namaz u džamiju nakon toga prelaze u šatore za iftar", ispričao je Gimatdinov.

Azat Galarin je jedan od odgovornih za iftarske šatore, a kako je kazao, ove godine je 13. put da organizuju iftare za vjernike Moskve.

"Ovogodišnji šator je najveći u odnosu na prethodne godine. U isto vrijeme može da se iftari 500 osoba. Planiramo da u jednoj noći ugostimo 1.200 vjernika. U šatorima će svake večeri biti organizovane različite aktivnosti", pojasnio je Galarin.

Istakao je da su šator posjetile stotine osoba drugih vjeroispovijesti te da oko 50 učestvuje i u organizaciji iftara. Galarin je naglasio da je pomoglo i oko 80 volontera.

Dodao je da su šatori, pored Moskve, postavljeni i u nekim drugim ruskim gradovima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije