Misterija zlatnih poluga: Da li pripadaju 59-godišnjem državljaninu BiH

J. M.
Misterija zlatnih poluga: Da li pripadaju 59-godišnjem državljaninu BiH
/ Mjesto pronalaska zlatnih poluga (Foto: Aargauer Zeitung)
Dok su kosili travu 28. juna 2012. godine, Jean-Marc Wenger i Timo Metzger, radnici firme za održavanje parkova u švicarskom gradiću Klingnau, u grmlju su ugledali plastičnu kesu omotanu ljepljivom trakom.
"Izgledalo je kao paketić droge", rekao je Wenger, ne sluteći da je to početak misterije koja neće biti riješena ni pet godina kasnije.

Iznenađenju radnika nije bilo kraja kada su nožićem prerezali kesu i pronašli zlatne poluge težine 2,6 kilograma, vrijednosti 120.000 švicarskih franaka (oko 215 hiljada maraka)!

Pronađene zlatne poluge (Foto: Aargauer Zeitung) - Misterija zlatnih poluga: Da li pripadaju 59-godišnjem državljaninu BiH

Pronađene zlatne poluge (Foto: Aargauer Zeitung)

Slučaj je prijavljen policiji, da bi potom tužilaštvo pokrenulo istragu u cilju utvrđivanja vlasnika zlatnih poluga i kako su se našle u grmlju u Klingnauu. U pokušaju rješenja misterije jedini trag za policiju bili su otisci prstiju na kesi koji, međutim, dugo nisu bili od pomoći.

Naravno, nakon objavljivanja priče u javnosti, javile su se brojne osobe u pokušaju dokazivanja da su "izgubili zlatne poluge", ali niko nije mogao ponuditi vjerodostojne dokaze kako govori istinu.

Nakon pet godina policija je došla do najznačajnijeg otkrića.

Novom analizom otisaka prstiju na kesi utvrđeno je da pripadaju 59-godišnjem državljaninu BiH koji nema prebivalište u Švicarskoj. To je saopćila Fiona Strebel, glasnogovornica tužilaštva, objasnivši da je Bosanac trenutno u zatvoru. Međutim...

"On ne služi kaznu zbog klasičnog kriminala, poput provalnih krađa, nego zato što je prekršio švicarski Zakon o strancima", objasnila je Strebel.

Ono što otkriće zlata čini još misterioznijim: Bosanac je sjedio iza rešetaka i onda kada su radnici otkrili zlatne poluge u grmlju!?

I 59-godišnji Bosanac sada policiji izjavljuje da je vlasnik zlatnih poluga, ali ne može dokazati kako je do njih došao. Opet, nema nikakvih dokaza ni prijava da su zlatne poluge ukradene niti stečene na nezakonit način.

Pošto je prošlo pet godina a da se nije prijavio vlasnik koji može dokazati vlasništvo nad polugama postavlja se pitanje kome će pripasti. Dvojici nalazača ili lokalnoj zajednici? Misterija zlatnih poluga ulazi u novu fazu. Ovaj put pravnu  bitku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije