Macron za suprugu traži zvaničan status prve dame i novac iz budžeta

Fena
Macron za suprugu traži zvaničan status prve dame i novac iz budžeta
Francuski predsjednik Emmanuel Macron našao se na udaru kritika zbog planova da svojoj ženi Brigitte dodijeli zvanični status prve dame Francuske, prenosi CNN.

Macron je u maju preuzeo dužnost i najavio da će ukloniti nepotizam iz vlasti, a ovaj njegov plan su neki ocijenili licemjernim. Peticiju protiv uspostavljanja funkcije prve dame potpisalo je već 200 hiljada ljudi.

Macronova žena bi, po tome, trebala dobiti dio budžeta, svoje uposlenike i ured, po uzoru na ono što ima supruga američkog predsjednika.

"Brigitte Macron sada ima tim od dva ili tri pomoćnika, dvije sekretarice i dva tjelohranitelja, to je sasvim dovoljno", poručuje se u peticiji.

Prema fracuskom ustavu bračni partner predsjednika nema nikakav službeni status, ali imaju ured i savjetnike. Tokom kampanje Macron je rekao da njegova supruga neće biti plaćena državnim novcem.

Sve se događa u vrijeme kada Macron predlaže zakon koji bi francuskim parlamentarcima zabranio zapošljavanje rođaka i članova porodice. Svako ko bi bio osuđen za takav prekršaj bi mogao ići i u zatvor. Opozicija je ogorčena dvostrukim mjerilima novog predsjednika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije