Liban: Stanovništvo sanja o životu u sigurnoj sredini

Anadolija
Liban: Stanovništvo sanja o životu u sigurnoj sredini
Akcije koje vojska Libana na sjeveroistoku zemlje protiv terorističke organizacije ISIS, traju već pet dana, a lokalno stanovništvo sanja o vraćanju životu u sigurnoj sredini.

Vojska Libana 19. augusta je pokrenula akcije protiv terorističke organizacije IS-a u Ra’s Baalbeku, El-Kaau i El-Fakihi. U Ra’s Baalbeku koji broji oko 2.000 stanovnika, a nalazi se u opasnosti zbog terorističke organizacije koja u planinskom području djeluje od 2014. godine.

Zbog akcije koja traje već pet dana na periferiji, u Ra’s Baalbeku je često moguće čuti eksplozije i pucnjeve, a u njegovoj blizini brojne vojnike, oružje i oklopna vozila.

Osim toga, primjetna su i ambulantna vozila Crvenog krsta Libana te predstavnici domaćih i stranih medija.

Prodavač Ferid Hanna je izjavio kako trenutno do sukoba dolazi na planinskom području i da ne utiču puno na njihov život i posao.

”Nakon oslobađanja od IS-a, želimo se vratiti mirnim danima. Za nas je veoma važno da se što prije uspostavi sigurnost na području na kojem živimo“, rekao je Hanna.

Nakon što je pokrenuta akcija protiv ISIS-a, stanovnici su oformili i volontersku Jedinica za prvu pomoć.

Jedan od pripadnika te jedinice je i Abdulaziz Fileyti koji je kazao kako je 20-člana ekipa za prvu pomoć sastavljena od ljekara, medicinskih sestara i ljudi koji bi im mogli pomoći, spremna na intervenciju 24 sata dnevno.

U ekipi, prema njegovim riječima, zajedno rade muslimani i kršćani.

Fileyti je kazao kako se nada da će akcija biti okončana u što skorije vrijeme i da vojska neće imati dodatnih gubitaka.

Načelnik općine Ra’s Baalbek Dureyd Rahal je siguran da će vojska pobijediti u borbi protiv terorista.

Rekao je kako su pripadnici IS-a postavili brojne mine na tom području.

”Vojska od početka sedmice nastoji otvoriti koridor kako bi akcija mogla biti nastavljena. Zbog toga vojnici nastavljaju deminirati teren. Ne može se reći da je sigurnost u potpunosti uspostavljena na područjima oslobđenim od ISIS-a, sve dok ona ne budu u potpunosti deminirana“, smatra Rahal.

U akciji protiv IS-a do danas su poginula četiri vojnika Libana, a 14 ih je ranjeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije