Kalifornija poručuje: Trump je pobijedio, mi ćemo se otcijepiti

Radiosarajevo.ba
Kalifornija poručuje: Trump je pobijedio, mi ćemo se otcijepiti
Nakon što je jutros proglašeno da je Donald Trump postao novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, brojne reakcije iz cijelog svijeta stižu u vezi s američkim izborima. Ipak, najglasnije su one koje dolaze upravo iz države koja je jučer birala.

Trumpova pobjeda, prema mnogim državljanima SAD-a, je loša za njihovu državu i zbog toga mnogi od njih već od jutrošnjeg proglašenja rezultata planiraju napustiti SAD-a. Posebno su glasni bili stanovnici savezne države Kalifornije, koji su komentirali na društvenim mrežama kako otcjepljenje od ostatka SAD-a sada ne izgleda kao loša ideja, piše portal Mashable.

Oni navode podatke kako ova država proizvodi dovoljno hrane kako bi zadovoljila potrebe svih svojih građana, budući da je riječ o šestoj najvećoj ekonomiji u svijetu, te pretpostavka da im za opstanak nisu potrebne druge države i nije tako loša.

Jedini problem s kojim bi se suočili tvorci ove ideje, budući da je riječ o zemlji show biznisa, jeste kako nazvati potencijalno otcjepljenje, po uzoru na Brexit, a neki od predlagača otcjepljenja kazali su da bi „Califrexit“ bilo dobro rješenje.

Ova ideja se na Twitteru pojavila kao šala i kao takva egzistira na društvenim mrežama, no pojedini su već odlučili napraviti i javno okupljanje u Sacramentu, kako bi pokušali dobiti podršku za otcjepljenje. Grupa pod nazivom YesCaliforniaIndependenceCampaing poručila je kako SAD predstavlja tako mnogo stvari koje se kose s vrijednostima u Kaliforniji, te da oni žele utjecati na pozitivnu budućnost svoje djece.

No, niko se ne bi trebao pretjerano brinuti, jer nijedna država nije izašla iz sastava SAD-a još od američkoga građanskog rata. Mada, s promjenom na samom vrhu državne političke scene i jutrošnjeg iznenađenja ništa se ne čini nemogućim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije