Vinuo se u nebo: Pogledajte prvi let Irkuta МS-21, rivala Boeinga i Airbusa

J. M.
Vinuo se u nebo: Pogledajte prvi let Irkuta МS-21, rivala Boeinga i Airbusa
/ Foto: TASS
Ljubitelji avijacije znaju kakvo uzbuđenje, čak i kod promatrača, izaziva prvi let nekog aviona. Letjelice se ne lansiraju "svaki dan", nema ih mnogo, a prvom letu prethodi dugotrajna procedura, brojne provjere…

Prije nešto manje od godinu svjetsku javnost zaintrigirala je prezentacija Irkuta MS-21, ruskog konkurenta Boeingu-737 MAX i porodici Airbusovih Neo modela (319/320/321).

Iako s malih zakašnjenjem u odnosu na prvobitni plan, Irkut MS-21 jutros je obavio prvi let, praćen kamerama brojnih znatiželjnika.

Press služba proizvođača - korporacije Irkut - potvrdila je da je poletio avion koji je razvio dizajnerski biro Yakovlev u suradnji sa United Aircraft korporacijom.

"Sretan sam što mogu objaviti da je prvi let MS-21 bio uspješan. Namjera je bila isprobati avion u normalnom režimu. Letio je 30 minuta na visini od 1000 metara, brzinom od 300 km/h. Avionom su upravljali test piloti Oleg Kononenko i Roman Taskaev. U novi avion ugradili smo najnaprednija tehnička rješenja koja pružaju veću udobnost za putnike i dobru isplativost aviokompanijama koje se odluče za MS-21", rekao je Oleg Demchenko, šef korporacije Irkut, ne otkrivajući više detalja.

Prvi čovjek United Aircraft korporacije Jurij Slusar objasnio je da će u narednih 20 godina tržište tražiti 15 hiljada aviona u segmentu u kojem nastupa MS-21.

Irkut MS-21 bit će dostupan u dvije verzije: MS-21-300 (163-211 sjedišta) i skraćeni MS-21-200 (132-165 sjedišta). Kupci će moći birati i između ruskih motora Awiadwigatel i zapadnih Pratt&Whitney.

Osnovni model koštat će oko 70 miliona dolara, a Irkut već ima skoro 250 narudžbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije