I ovog 11. jula iz Kanade poruka: Nikad više!

Fena
I ovog 11. jula iz Kanade poruka: Nikad više!
Povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici gradonačelnik grada Hamiltona Fred Eisenberger, članovi gradske Skupštine i građani grada Hamiltona prisjećaju se više od osam hiljada muškaraca i dječaka ubijenih u tom strašnom zločinu.

Na prijedlog Instituta za istraživanje genocida Kanada a pod pokroviteljstvom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i lokalne bošnjačke zajednice Hamilton, odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada je napisano: 


"11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Hamiltonu. Odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici. Šaljemo jasnu poruku budućim generacijama - Nikad više”."

Građani Hamiltona sa svojim političkim liderima su tako pokazali svijetu da stoje uz građane Bosne i Hercegovine, posebno uz žrtve agresije i genocida. Istovremeno građani i njihovi lideri odaju priznanje porodicama žrtava koje traže istinu i pravdu.

Jednoglasan stav građana i lidera je da svi odgovorni za genocid u Srebrenici i BiH moraju biti sankcionirani. I ako istina i pravda još nisu zadovoljene žrtve genocida nisu zaboravljene u Kanadi. Kanadska vlada u kontinuitetu na poseban način ispoljava senzibilitet i pijetet prema žrtvama genocida u BiH, a posebno u Srebrenici.

To potvrđuju dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, izložbena postavka o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, jednoj od najuglednijih svjetskih muzejskih ustanova, izučavanje genocida u BiH u kanadskim školama i jučerašnje otkrivanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, prvom takvom komemorativnom spomen-obilježju u Sjevernoj Americi, poručuju iz Instituta za istraživanje genocida.

Istraživači okupljeni unutar Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada sve više uvode genocid u Srebrenici i BiH u kanadske institucije.

Istraživači u Institutu za istraživanje genocida, Kanada, ostaju ujedinjeni protiv negatora genocida, ujedinjeni u borbi za istinu genocidu i pravdi za žrtve genocida i ujedinjeni u kulturi pamćenja kako se nikome i nikad više ne bi ponovila Srebrenica.

Institut za istraživanje genocida Kanada uime familija žrtava zahvaljuje političkom liderstvu i građanima grada Hamiltona na kontinuiranoj podršci borbi za istinu i pravdu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije