Haos u Brazilu: Štrajk policije, u sukobima 90 mrtvih

Fena
Haos u Brazilu: Štrajk policije, u sukobima 90 mrtvih
EPA / Strašne scene sa ulica Brazila
Najmanje 90 osoba je smrtno stradalo u brazilskom gradu Vitoria tokom velikih sukoba zbog štrajka vojne policije koja traži povećanje plata.

Broj mrtvih povećao se na  90 kada je vojna policija zaustavila patrole u subotu, kako piše Globo, pozivajući se na podatke koje su dobili iz policijskog sindikata.

U čak 30 gradova širom Brazila policija štrajkuje te odbija da sprovodi zakon i zaštiti građane. Situacija u jugoistočnoj državi Espirito Santo je i dalje napeta, a vojni policajci su nastavili štrajk šesti dan zaredom.

Najveći sukobi su u gradu Vitoria, 500 km udaljenom od Rio de Janeira, gdje je zabilježen veliki broj nasilnih napada i oružanih sukoba, što su iskoristile bande koje su pojačale  obračune.

Glavni grad jugoistočne države Espirito Santo ostao je bez usluga javnog prijevoza, zatvorene su bolnice i škole. Od ponedjeljka je centralna brazilska vlada poslala stotine vojnika da patroliraju ulicama s ciljem obustavljanja sukoba.

"Kada su vam oduzeta prava i dostojanstvo, jedina preostala opcija je radikalna", kazala je glasnogovornica protesta Maluma Pereira Jordao Roepke koja je udata za jednog od policijskih dužnosnika.

Ona je kazala da sedam godina čekaju na povećanje plata te da porodice zaposlenih policajaca žele da postignu sporazum sa vladom. Očekuje se da će sastanak ove dvije strane biti održan u petak kako bi se okončali protesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije