Prvi krug predsjedničkih izbora: Francuzi biraju između 11 kandidata

Radiosarajevo.ba
Prvi krug predsjedničkih izbora: Francuzi biraju između 11 kandidata
Francuzi danas izlaze na birališta, gdje će, u najneizvjesnijoj trci posljednjih godina, u prvom krugu birati između 11 kandidata za novog predsjednika.

Za sada izgleda da četiri kandidata imaju opravdane razloge da se nadaju tome, barem ako je vjerovati anektama. Francuski izbori su, pored njemačkih najesen, verovatno prijelomna tačka okršaja desnih populista, koji žarko žele raspad ili reformu Europske unije, i eurofila koji žele pokazati da su efekti "Tramp" i "Bregzit" ostali u 2016.

Čak 47 miliona Francuza ima pravo glasa, a na izbornom listiću naći će se šaroliki prikaz kandidata: od krajnje ljevice do ultradesnice.

Kandidati koji se prema popularnosti izdvajaju od ostalih su Emanuel Makron, nezavisni kandidat i predvodnik političkog pokreta "En marche!", Marin le Pen, liderka ultradesničarskog Nacionalnog fronta, Fransoa Fijon, bivši premijer i kandidat Republikanske partije, i krajnji levičar Žan-Lik Melanšon. 

Prema posljednjim anketama, najveće šanse za ulazak u drugi krug imaju Makron i Le Penova, gdje bi kao pobjednik izašao Makron.

Drugi krug izbora održava se za dvije sedmice, a najveće šanse da uđu u finale imaju Le Penova i Makron.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije