Rezultati: Emmanuel Macron 23,8, Marine Le Pen 21,5 posto glasova

Radiosarajevo.ba
Rezultati: Emmanuel Macron 23,8, Marine Le Pen 21,5 posto glasova
Kandidat za predsjednika Francuske Emmanuel Macron i liderkja ultradesnice Marine Le Pen osvojili su najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj te se tako kvalificirali za drugi krug koji će se održati 7. maja.

Pokazali su ovokonačni rezultati koje je saopćilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske.

Navedeno je da je Macron osvojio 23,75 posto, a Le Pen 21,53 posto, dok iza njih slijedi konzervativni kandidat Fransoa Fion s 19,91 posto osvojenih glasova.

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen proglasila je sinoć pobjedu u prvom krugu izbora za predsjednika Francuske, pozdravivši hstorijski rezultat uz poruku da je riječ o opstanku Francuske te da njena stranka Nacionalni front

 Francuski predsjednik Francoa Holande čestitao je nezavisnom centrističkom kandidatu za predsjednika Francuske Emanuelu Macronu nakon što su prvi djelimični rezultati današnjeg prvog kruga glasanja pokazali da se Makron kvalificirao za drugi krug.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije