Evo kako je Putin "naružio" Dodika

Radiosarajevo.ba
Evo kako je Putin "naružio" Dodika
Razgovor lidera RS Milorada Dodika i Vladimira Putina u Moskvi protekao je uglavnom u prijateljskim tonovima, ali je Putin od Dodika tražio da "digne ručnu".

Osim toga, kako navodi Blic pozivajući se na dobro obavještene diplomatske izvore, Putin je od Dodika tražio i da smanji zapaljivu retoriku i ličnim primjerom relaksira zategnute odnose Srba i Bošnjaka.

Priča o referendumu između Dodika i Putina trajala je samo nekoliko minuta.

Nakon što je predsjednik RS ruskog lidera informisao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, kako je naveo, pokušajima Bošnjaka i jednog dijela međunarodne zajednice da ospore održavanje referenduma o Danu RS, Putin je Dodiku prenio principijelnu podršku Rusije.

Međutim, šef ruske države je predsjedniku RS prenio i to da njegova zemlja očekuje smirivanje tenzija u BiH, odnosno da od Dodika kao i svih ostalih političkih lidera u regionu očekuje blaži rječnik. Predsjednik Rusije bio je izričit u poruci predsjedniku Republike Srpske da svojim postupcima i izjavama mora da doprinese smirivanju situacije u Bosni i Hercegovini i regionu i smanjenju napetosti između Srba i Bošnjaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije