Evo kako će izgledati inauguracija Donalda Trumpa

Beta
Evo kako će izgledati inauguracija Donalda Trumpa
EPA / Donald Trump
Dan inauguracije, zvaničan početak predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, obilježiće mnoštvo aktivnosti u Washingtonu - od jutarnje službe u crkvi, preko polaganja zakletve i parade, do večernjih balova.

Mada su inauguracione svečanosti već počele i trajaće narednih dana, središnji događaj će biti polaganje predsjedničke zakletve u petak u podne (po lokalnom vremenu) kada će Amerika dobiti novog predsjednika. To je i jedini događaj koji mora da se desi, sve ostalo su prateće svečanosti

Trumpov govor će trajati oko 20 minuta

Predsjednik SAD-a može položiti zakletvu bilo gdje, ali se to uglavnom radi u Kapitolu, zgradi Kongresa, osim u izuzetnim slučajevima kao kada je 1963. Lyndon Johnson, tada potpredsjednik, položio zakletvu u avionu poslije ubistva predsjednika Johna Kennedyja u Dalasu.

Zakletva je definisana Ustavom i na engleskom sastoji se od 35 riječi, mada ih obično ima 39 sa završnicom "neka mi Bog pomogne" (so help me God). Taj dodatak je prema jednom tumačenju uveo 1789. prvi predsjednik George Washington. Neki historičari kažu da je mit da je Washington koristio te riječi, a prvi navodi očevidaca o tim riječima potiču iz 1881. s inauguracije Chestera Arthura.

Inauguracione aktivnosti počinju jutarnjom službom u crkvi blizu Bijele kuće, kojoj će prisustvovati Trump, novoizabrani potpredsjednik Mike Pence i njihove porodice. Novoizabrani predsjednik poslije odlazi u Bijelu kuću gdje ga dočekuje odlazeći predsjednik, a prema najavama, Trump i Barack Obama će popiti čaj ili kafu i potom se zajedno uputiti u Kapitol.

Najniži rejting novog predsjednika

Poslije polaganja zakletve, Trump će održati inauguracioni govor, koji bi, prema najavama, trebalo da bude kratak, oko 20 minuta. Taj govor bi trebalo da da okvir Trumpovog predsjedničkog mandata i bit će pažljivo analiziran kako bi se vidjelo kako novi predsjednik namjerava da vlada, posebno imajući u vidu da u Bijelu kuću ulazi s najnižim rejtingom među dosadašnjim predsjednicima.

Ankete pokazuju da povoljno mišljenje o njemu ima samo 40 posto ispitanih, dok je njegov prethodnik Obama došao na vlast s povoljnim mišljenjem 79 posto ispitanika, a George Bush mlađi sa 62 posto.

Američki mediji kao intrigu navode i kako će se držati Trumpova rivalka Hillary Clinton koja bi sa suprugom Billom trebalo da bude na bini dok Trump polaže zakletvu i drži govor.

Očekuje se 900.000 ljudi

Po okončanju aktivnosti na otvorenom ispred Kapitola, koji uključuju i marševe u izvođenju vojnog orkestra i američku himnu koju će otpjevati Jackie Evancho (16), slijedi ručak u zgradi parlamenta za Trumpa, Pence i njihove goste s liderima Kongresa. To, međutim, nije običan ručak, pošto se već pokazalo da se republikanska većina i novi predsjednik ne slažu po nekim od ključnih pitanja - porezima, zdravstvu i posebno spoljnoj politici. Ručak u Kapitolu će biti prva zvanična prilika da dvije strane razmene mišljenja.

Predsjednik poslije inauguracionih dešavanja u Kapitolu ide pješice do Bijele kuće odakle s potpredsjednikom, porodicama, kao i vodećim predstavnicima vlade i vojske prati inauguracionu paradu u kojoj učestvuju vojnici i civili iz svih 50 saveznih država.

Parada bi trebalo da traje oko 90 minuta, što je kraće nego obično, s obrazloženjem Trumpovog tima da novi predsjednik želi da to traje kraće kako bi imao vremena i za posao. Nije isključena mogućnost da između parade i večernjih zabava Trump iskoristi predsjednička ovlaštenja i krene u sprovođenje nekih od svojih mjera.

Večer je rezervisano za inauguracione balove. Zvanične balove organizuje Odbor za inauguraciju i može im se prisustvovati samo uz poziv. Bit će tri takva bala i prisustvovat će im Trump, Pence i njihove porodice. Pored zvaničnih postoje i nezvanični inauguracioni balovi koje organizuju razlitiče organizacije i koji su mnogo otvoreniji, ali njima ne prisustvuje novi stanovnik Bijele kuće.

Trump je pompezno najavio dolazak rekordnog broja ljudi u Washington na njegovu inauguraciju, mada se organizatori spremaju za 800.000 do 900.000 ljudi. Prvoj Obaminoj inauguraciji je prisustvovalo 1,8 miliona ljudi. Agencija AP navodi da još ima mjesta u hotelima i da, nasuprot TrUmpovim tvrdnjama, prodavnice imaju mnoštvo večernjih haljina za prodaju.

Bajkeri za Trumpa, Scarlett Johansson i Amy Schumer protiv

Pored Trumpovih pristalica, u Washingtonu se očekuju i protesti nezadovoljnih njegovom pobjedom. Najveći skup se očekuje u subotu - ženski marš na kojem se očekuje preko 200.000 učesnika. Neki protesti se planiraju i za petak, a Trumpu su u pomoć priskočili bajkeri iz organizacije "Bajkeri za Trumpa" koji su najavili da će biti "živi zid" ako treba da se sačuvaju pristalice novog predsjednika.

Trump je naveo da ima i "najveće slavne ličnosti na svijetu" koje dolaze na njegovu inauguraciju. U fokusu će biti i svijet mode pošto je uvijek vladalo interesovanje šta će obući nova prva dama na polaganju zakletve i na inauguracionim balovima. Sutra, međutim, nije riječ samo o modi. Više dizajnera je reklo da ne želi da oblači Melaniju Trump zato što se ne slažu s politikom njenog supruga koji se prezrivo osvrnuo na te izjave i rekao da njegova supruga ne bi ni željela haljine tih dizajnera. Muzičari koji su potvrdili nastupe na inauguracionim dešavanjima već su naišli na kritike, pa se isto može očekivati i za dizajnere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije