Erdogan: O, kada bi EU samo odlučila da nas ne primi, olakšali bi nam posao

Fena
Erdogan: O, kada bi EU samo odlučila da nas ne primi, olakšali bi nam posao
/ Anadolija
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da bi bilo lakše kada bi EU odbacila kandidaturu Turske za članstvo jer bi time Ankari, kako navodi, "olakšala posao".

Ujedno je nagovijestio mogućnost da njegova zemlja održi i referendum o daljnjim pregovorima o članstvu.

"Šta? Ako na referendumu 16. aprila bude više pozitivnih glasova, neće nas primiti u EU? O, kada bi samo donijeli takvu odluku! Olakšali bi nam posao", rekao je Erdogan na skupu u Antaliji, prenosi AFP.

Erdogan je, također, rekao da bi Turska, poslije glasanja o proširenju predsjedničkih ovlaštenja 16. aprila, mogla održati i referendum o nastavku pregovora o pristupanju EU, navodi Reuters.

Turski predsjednik je istakao da će "16. april biti prelomna tačka" za odnose EU i Turske ukoliko prevagnu pozitivni glasovi.

"Stavićemo taj biznis (EU i Turske) na sto, jer Turska nije ničiji žrtveni jarac", poručio je Erdogan, nagovijestivši da bi Ankara mogla preispitati svoje odnose s Briselom.

Turska i Evropa su u ljutom sporu nakon što su Njemačka i Holandija spriječile turske ministre da provode kampanju među turskim zajednicama u tim zemljama radi osiguravanja podrške Erdoganu na predstojećem referendumu u proširenju ovlaštenja turskog predsjednika.

Međutim, i pored izuzetno napetih odnosa s Briselom, nijedan lider EU nije otvoreno rekao da bi prevaga glasova u korist proširenja Erdoganovih ovlaštenja nagovijestila kraj već očajničkih nastojanja Turske da se pridruži tom bloku, napominje francuska agencija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije