Eksplodirale bombe u džamiji i kongresnom centru

Fena
Eksplodirale bombe u džamiji i kongresnom centru
Eksplozije bombi potresle su džamiju i međunarodni kongresni centar u njemačkom gradu Dresdenu, za koje policija tvrdi da su napadi iz ksenofobije.

Imam, njegova supruga i dvojica sinova bili su u džamiji u vrijeme eksplozije, koja se desila u ponedjeljak navečer.

Niko, ipak, nije povrijeđen u napadima koji su se desili u ponedjeljak navečer, sudeći po policiji, koja je pronašla na oba mjesta zločina ostatke eksploziva kućne izrade.

"Iako niko nije preuzeo odgovornost, moramo pretrpostaviti da je ksenofobični motiv (iza napada)", izjavio je načelnik policije Dresdena Horst Kretschmar.

Kazao je kako policija vjeruje da su napadi također povezani s proslavom 26. godišnjice ujedinjenja Njemačke u Dresdenu idući ponedjeljak, kojoj će prisustvovati njemački predsjednik Joachim Gauck.

Dresden je prijestolnica istočne države Saksonije i bio je u središtu nedavnih antiimigrantskih protesta.

Na regionalnim izborima u Saksoniji u 2014. godini izborni uspjeh zabilježila je desničarska populistička Alternativa za Njemačku kada je po prvi put osvojila mjesta u državnom parlamentu, prenosi dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije