Donald Trump: Vjerujem da Kina vrši pritisak na Sjevernu Koreju

Anadolija
Donald Trump: Vjerujem da Kina vrši pritisak na Sjevernu Koreju
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako vjeruje da njegov kineski kolega Xi Jinping vrši pritisak na Sjevernu Koreju u pravcu okončanja razvoja nuklearnog programa te zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za televiziju CBS, prvi čovjek SAD-a Trump je istakao kako ne bi bio sretan da Sjeverna Koreja ponovi testiranje nuklearnih projektila, te je dodao kako vjeruje da sretan ne bi bio ni kineski predsjednik Xi. 

Na upit novinara da li bi došlo do vojne intervencije na Sjevernu Koreju u slučaju novog testiranja, Trump je kazao da još ne zna, već da će se to tek vidjeti.

Trump i Xi su ove sedmice u telefonskom razgovoru razgovarali o sjevernokorejskim provokacijama i nuklearnoj prijetnji, a prvi čovjek Kine Xi je tom prilikom kazao kako se zvanični Peking protivi svim potezima koji su oprečni rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, te je dodao da sve strane moraju pažljivije povlačiti poteze kako bi se smanjile tenzije u regiji.

Kina slovi za tradicionalnog saveznika Sjeverne Koreje, ali se protivi posljednjim potezima zvaničnog Pjongjanga i već je uvela niz sankcija, poput zabrana uvoza uglja iz Sjeverne Koreje i zabrane izvoza u Sjevernu Koreju tehničke opreme koja se može koristiti u vojne svrhe

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije