Dogovoren prekid vatre u Siriji u ponoć

Fena
Dogovoren prekid vatre u Siriji u ponoć
Sirijska vlada i pobunjeničke skupine su nakon mirovnih pregovora dogovorile prekid vatre u ponoć širom zemlje, izvještava BBC.

Ovaj dogovor je objavio ruski predsjednik Vladimir Putin, a potvrdilo ga je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija i Turska, koje podržavaju sukobljene strane u ovom konfliktu, će imati ulogu garanta .

Turska je rekla da će sve borbe, uključujući zračne napade, biti obustavljene. Međutim, neke džihadističke grupe su isključene iz dogovora.

Sirijska vojska je navela u izjavi da su grupe tzv. Islamska država (IS) i Jabhat Fateh al-Sham (bivši Nusra Front) "i grupe povezane sa njima" isključene iz dogovora.

Međutim, pobunjenički izvor kojeg citira Reuters, tvrdi da jedino područja pod kontrolom IS-a nisu pokrivena primirjem.

Prekid vatre navodno ipak pokriva područje istočne Ghoute u blizini Damaska, koja je dosad bila sporna tačka u pregovorima.

Putin je u Moskvi objavio da su potpisana tri dokumenta: dogovor između sirijske vlade i naoružane opozicije o prekidu vatre, dogovor o mjerama nadzora nad prekidom vatre, te dogovor o početku mirovnih pregovora.

On je ovaj sporazum nazvao "krhkim" ali je pohvalio dogovore kao rezultat rada ruskih ministarstava odbrane i vanjskih poslova s partnerima Rusije u regiji.

Dodao je da se slaže s prijedlogom ministarstva odbrane da se smanji rusko vojno prisustvo u Siriji, ali je jasno naglasio da će se Moskva "nastaviti boriti protiv međunarodnog terorizma i podržavati sirijsku vladu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije