Definitivno završena bitka za Alep: Assadove snage preuzele kontrolu nad gradom

Hina
Definitivno završena bitka za Alep: Assadove snage preuzele kontrolu nad gradom
Pobunjenici koji su istočni Alep držali pune četiri godine poraženi su, a ruske vlasti su objavile večeras da su sve borbe u ovom gradu obustavljene, te da su snage sirijskog predsjednika Bashara al-Asada preuzeli kontrolu nad cijelim područjem.

Ipak, kako saopćava Hina, hiljade ljudi još uvijek je zarobljeno u pojedinim četvrtima grada koje su držali pobunjenici i sve donedavno su se suočavali sa intenzivnim bombardovanjem, uporedo s napretkom trupa odanih Assadu na frontu.

UN-ov ured za ljudska prava tvrdi kako su u ovim trenucima ulice Alepa pune beživotnih tijela, a njihov glasnogovornik Rupert Colville je kazao kako su provladine snage do sada ubile 82 civila, te kako "bi ih moglo biti još mnogo".

"Sinoć smo primili uznemirujuće informacije o broju trupala koja leže na ulicama. Primili smo izvještaje o ljudima koji su upucani na cesti dok su pokušavali pobjeći, kao i u njihovim domovima" dodao je Colville, ali napomenuo kako je teško provjeriti te informacije zbog intenzivnog bombardiranja.

U međuvremenu, UNICEF je citirao doktore koji tvrde kako je zgrada u kojoj je bilo stotinjak djece bez roditelja pod teškom paljbom. 

Ipak, pažljivo treba filtrirati izvještaje iz ovog grada, budući da iz Alepa stižu kontradiktorni izvještaji, zapadni mediji objavljuju dramatične slike iz ovoga grada, pobunjenici tvrde da svijet mirno posmatra genocid, ruski mediji, pak, javljaju o slavlju s ulica Alepa, a, s druge strane, Ured UN-a za ljudska prava nedavno je objavio kako sirijske pobunjeničke grupe blokiraju civile i ne dozvoljavaju im da bježe iz istočnog dijela Alepa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije