Danas je Dan slobode medija

Fena
Danas je Dan slobode medija
Svjetski dan slobode medija (World Press Freedom Day) obilježava se svake godine 3. maja.

Ustanovila ga je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine s ciljem promicanja slobode izražavanja koju posebno trebaju poticati i poštivati vlade zemalja članica UN-a.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta. Publikacije su cenzurirane, a novinari, urednici i izdavači se napadaju, zatvaraju i ubijaju. Afrički novinari želeći zaštititi novinarska prava i poticati na medijski pluralizam i nezavisnost 3. svibnja 1991. godine donijeli su Deklaraciju u Windhoeku u Namibiji. Deklaracije proklamira načela slobode tiska, pod kojom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

Obilježavanjem "Dana medija" želi se upozoriti na temeljna načela medijske slobode, razvijati svijest o njezinoj važnosti, braniti medije od napada i odati počast novinarima koji su izgubili život baveći se novinarstvom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije