CNN: Trumpova pobjeda je nova nada za Kremlj

Fena
CNN: Trumpova pobjeda je nova nada za Kremlj
EPA / Arhiv
Izbor Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika predstavlja momenat prekretnice u turbulentnim odnosima Rusije i SAD, ocjenjuje CNN.

Kako navodi taj medij, Moskva i Washington su jedno drugome bili "kost u grlu" zbog, između ostalog, situacija u Siriji i Ukrajini, ekonomskih sankcija i optužbi za hakiranje, ali ulazak Trumpa u Bijelu kuću i njegova spremnost da pregovara sa Rusijom predstavljaju novu nadu za Kremlj.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je, nakon proglašenja Trumpove izborne pobjede prilikom primanja akreditiva za strane ambasadore u Moskvi, da je ta zemlja u potpunosti spremna da obnovi odnose sa SAD-om.

U ruskom parlamentu reakcije na pobjedu Trumpa su bile euforične, a poslanici su aplauzom pozdravili ishod predsjedničkih izbora u SAD, navodi CNN.

Trump je oduvijek bio njihov favorit, iako analitičari ocjenjuju da je to i zbog njegovog animoziteta prema demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton, koju Moskva često naziva antiruskim ratnim huškačem.

Savjetnik ruskog predsjednika Sergej Glazjev smatra da će Trump ukinuti sankcije, koje su SAD uvele Rusiji nakon što je ta zemlja pripojila Krim 2014. godine.

Tokom predizborne kampanje, Trump je rekao da će razmotriti priznavanje ruskog suvereniteta nad tim poluostrvom.

Kremlj, također, ima određena očekivanja u vezi sa situacijom u Siriji, gdje ruske snage podržavaju predsjednika te zemlje Bašara Al-Asada.

Trump je, naime, govorio o udruživanju sa Rusijom u borbi sa grupama u Siriji, kao što je takozvana Islamska država.

Ipak, prevazilaženje jaza između dva bivša hladnoratovska rivala neće biti lako ili brzo, ocjenjuje CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije