Civili se nemaju gdje skloniti: 1.000 poginulih u posljednjoj sedmici u Halepu

Radiosarajevo.ba
Civili se nemaju gdje skloniti: 1.000 poginulih u posljednjoj sedmici u Halepu
Tokom posljednje sedmice u Halepu, gradu na sjeverozapadu Sirije, poginulo je blizu 1.000 osoba.

Raed Saleh, čelnik Sirijske civilne odbrane, organizacije koja pomaže u podjeli humanitarne pomoći kao i pružanju pomoći ranjenima u Siriji, izjavio je u utorak da je u Halepu samo tokom posljednje sedmice poginulo blizu 1.000 osoba.

Saleh je tokom obraćanja u organizaciji "Atlantic Council" u Washingtonu kazao da se u Halepu dešava, kako je naglasio, prava ljudska drama, dodajući kako u tom sirijskom gradu skoro ne postoji više nijedno mjesto gdje bi se civili mogli skloniti od granata i bombi.

"Narod Halepa čeka smrt, a međunarodna zajednica je po tom pitanju nijema", upozorio je Saleh.

Istakao je također da volonteri Sirijske civilne odbrane svaki dan pomažu u izvlačenju ranjenih ispod ruševina, izazvanih zračnim napadima.

Naglasio je da su meta zračnih napada u Siriji nerijetko i sami volonteri, humanitarci, dodajući kako su u posljednjim napadima u Halepu meta bila i brojna ambulantna kola.

Upozorio je kako sje u tom gradu ostalo samo 30 ljekara koji pokušavaju pružiti pomoć brojnim ranjenicima.

"Želimo da u Siriji prestane ubijanje civila. Želimo Siriju u kojoj više ne bi bilo potrebe za volonterima Sirijske civilne odbrane. Međutim, još uvijek ne vidimo jasne korake u međunarodnoj zajednici kako bi rat bio i okončan", kazao je Saleh.

Naglasio je kako ruski avioni također izvode napade u Halepu, dodajući kako je povećan broj ubijenih civila u Siriji nakon što je Rusija započela napade u toj zemlji.

Istakao je kako volonteri Sirijske civilne odbrane nemaju mnogo vremena za skupljanje tijela ubijenih te, kako je kazao, najviše napora čine kako bi pomogli ranjenima.

Na kraju je napomenuo kako blisko sarađuju i sa turskim vlastima kako bi pružili pomoć ugroženima.

"Turska vlada pomaže oko tri miliona Sirijaca i zbog toga smo toj zemlji veoma zahvalni. Osim toga, Turska prihvata ranjene koje šaljemo van zemlje", rekao je Saleh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije