Brisel: U forenzičkom institutu nije bilo eksplozije, podmetnut je požar

Hina
Brisel: U forenzičkom institutu nije bilo eksplozije, podmetnut je požar
Pet je osoba privedeno nakon što je u belgijskom Institutu za forenzička vještačenja u mjestu Neder-Over Heembeek podmetnut požar u noći na ponedjeljak, objavilo je belgijsko tužilaštvo.

Glasnogovornica tužilaštva Ine Van Wymersch izjavila je na konferenciji za novinare da su uhapšene osobe privedene u blizini Nacionalnog instituta za kriminologiju i kriminalistiku i da se trenutačno provode saslušanja kako bi se utvrdilo jesu li imali ikakvu ulogu u podmetanju požara.

Na mjestu događaja dosad nije pronađena nikakva eksplozivna naprava. Istražitelji polaze od pretpostavke da nije riječ o terorističkom napadu, iako se to u ovom trenutku još ne isključuje.

"Jasno je da su osumnjičeni imali interesa za uništavanje elemenata njihovih dosjea. Vjerojatno je riječ o ljudima kojima je u interesu uništiti dokaze, ali još nema elemenata za zaključak da je riječ o organiziranom kriminalu", kažu u tužiteljstvu.

Počinitelji su noćas oko 2.30 upali s blindiranim automobilom u dvorište forenzičkog instituta i podmetnuli požar u jednom od laboratorija, a potom su zapalili i automobil s kojim su došli.

Zgrada je u tom trenutku bila potpuno prazna i nije bilo ljudskih žrtava, ali je počinjena velika materijalna šteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije